Janša pošte informacijske pooblaščenke ne sprejema

Kazenska ovadba, ki jo je urad Informacijskega pooblaščenca vložil proti Janezu Janši zaradi objave obtožnega predloga v zadevi Patria na Facebooku septembra lani, za Janšo menda ni presenečenje. Ovadbo vidi »kot še eno v Türkovi vrsti«, je zapisal v svojem profilu na socialnem omrežju.

Objavljeno
09. marec 2011 21.04
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Medtem pa je sporni obtožni predlog, zaradi katerega si je predsednik SDS nakopal kazensko ovadbo, še vedno dostopen. Kljub prizadevanju, da sporni faksimile umakne s spleta, informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar doslej ni uspelo vročiti Janši ureditvene odločbe, saj se ta že dva meseca uspešno izogiba vročitvi. Danes smo v Delu razkrili, da je urad Informacijskega pooblaščenca (IP) proti Janezu Janši ter dvema fizičnima in eni pravni osebi vložil kazenski ovadbi zaradi suma zlorabe osebnih podatkov. Ovadba se nanaša na objavo faksimila obtožnega predloga v zadevi Patria, ki ga je bilo vrhovno državno tožilstvo vložilo proti njemu, Jožetu Zagožnu, Walterju Wolfu, Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču.

Ker je na odprtem Facebookovem profilu še v fazi predkazenskega postopka objavil obtožni predlog s številnimi osebnimi podatki, mu je IP po končanem inšpekcijskem nadzoru izdal tudi tako imenovano ureditveno odločbo, »saj je bilo v postopku ugotovljeno, da za tako ravnanje ni imel pravne podlage«, je pojasnila Nataša Pirc Musar.

IP si že dlje časa prizadeva, da odločbo, s katero so naložili umik spornega faksimila s spleta, vroči Janši. Odločbo so izdali in poslali že 6. januarja, »a podatka o vročitvi nimamo«. Prejšnji teden so zato na Pošto Slovenije poslali poizvednico o vročitvi. »Ko bomo dobili pojasnilo pošte, bomo upoštevali določila zakona o fikciji vročitve,« je dodala Pirc Musarjeva.

Poslanec Ivan Janša niti v DZ ni dosegljiv

Kot pojasnjuje, so mu odločbo poskušali vročiti na naslovu, ki ga ima prijavljenega v centralnem registru prebivalstva kot stalnega. »Ker smo že imeli slabe izkušnje z vročanjem na tem naslovu iz prejšnjih postopkov, smo enkrat poskušali vročiti pisanje tudi na delovno mesto v državni zbor.« A so jim iz državnega zbora sporočili, »da poslanec Ivan Janša pisma ne bo prevzel«.

Pirc Musarjeva takšno izogibanje vročitvam ocenjuje »kot popolno negacijo pravne države, in to od poslanca, ki bi moral biti s svojim delovanjem zgled državljanom«. Dejala je, da ima predsednik SDS »na voljo vse pravne vzvode, da izpodbija našo odločbo, če se z njo ne strinja«. IP ima z vročitvami Janši slabe izkušnje, saj so že v šestih postopkih pred tem izpeljali vročitev pisanja s tako imenovano fikcijo vročitve po zakonu o splošnem upravnem postopku.

Predsednik države ni vplival

Medtem ko Janša v svojem odzivu na Facebooku omenja tudi objavo obtožnega predloga v Mladini »kar mesec dni prej, preden smo ga dobili obtoženci, ampak to seveda ne šteje«, Pirc Musarjeva pojasnjuje, da glede objave obtožnega predloga vodijo več inšpekcijskih postopkov. Tako sta v postopku tudi časnik Mladina in spletna stran Politikis.si, vendar ta še ni končan.

Pirc Musarjeva je še dejala, da je bil konkretni postopek, ki ga Janša pripisuje vplivu poziva predsednika države, »začet že konec septembra lani, torej veliko pred konfliktom med predsednikom države in Janšo. K trajanju postopka je bistveno prispeval prav sam z izogibanjem prevzema pisanj. Politične igrice me ne zanimajo,« je dejala Pirc Musarjeva in dodala, da se pri Janševem odzivu zdi, »da je vsaka aktivnost državnega organa politično motivirana, čeprav je kršil zakon«.