Janša priporočenega vabila ni prevzel, je pa »navadnega«

Sodnik je štel, da Janez Janša kaznivega dejanja ne priznava in razpisal glavno obravnavo

Objavljeno
04. december 2015 17.30
Prireditev Rad imam Slovenijo - Janez Janša 15.maja 2015
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana – »Za obtoženega vabilo po priporočeni pošti ni izkazano, je pa 24. novembra sodišču poslal vlogo, iz katere izhaja, da je vabilo sprejel oziroma je seznanjem s predobravnavnim narokom,« je bil jasen okrožni sodnik, ko je zatožna klop, rezervirana za Janeza Janšo včeraj samevala.

V nadaljevanju je sodnik pojasnil, da obtoženega Janeza Janšo vabil tako s priporočeno kot običajno pošto, a priporočene ni prevzel, se pa šteje, da je vabilo izkazano, saj je sodišču poslal neko vlogo. Sodnik je tako logično sklepal, da je Janša vedel, da bi se včeraj na predobravnavnem naroku lahko izjasnil o očitkih tožilstva glede kaznivega dejanja krive ovadbe. Ker je Janša podal ugovor na obtožnico, se šteje, da krivde ne priznava, je še dodal, in sklenil, da za 23. decembra razpiše glavno obravnavo.

Janša je sicer skupaj z odvetnikom Francijem Matozom obtožen krive ovadbe, saj sta po oceni tožilstva na napačno stran zakona stopila, ko sta poleti 2011 ovadila tedanjo tožilko Branko Zobec Hrastar. Očitala sta ji zlorabo uradnega položaja, češ da je ponaredila obtožni predlog, ki ga je kot višja tožilka vložila proti Janši in soobdolženim v zadevi Patria, in da je »ključni dokaz« v njem – elektronsko sporočilo, ki da ga je 8. septembra 2005 dunajskemu posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu v imenu direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča poslala njegova žena – izmišljen in prirejen.

A Janša in Matoz z ovadbo in pozneje obtožnim predlogom proti Zobec Hrastarjevi nista uspela. Sodišče je pravnomočno odločilo, da kazenskega postopka proti nekdanji tožilki, ki je prestopila v odvetniške vrste, ne bo.

Predobravnani narok je bil sicer že lanskega julija, kjer Matoz krivde ni priznal, Janša pa je vztrajal, da ga zastopa prav Matoz, čeprav je ta soobtožen. Okrožna sodnica Helena Vidic Bizjak je to zavrnila in preložila predobravnavni narok. Pojasnila je, da gre v tem primeru za kolizijo interesov, Janši pa dejala, naj si izbere drugega odvetnika. Sledila je pritožba vse do višjega sodišča, kjer so prav tako potrdili, da Matoz Janše v tem primeru ne more zagovarjati.

Zaradi pritožb obtoženega glede kolizije interesov in ker pa je sodnica Vidic Bizjakova pred meseci slekla sodniško togo, zato je kazenski spis romal v roke okrožnemu sodniku Zvjezdanu Radonjiću, je minilo skoraj leto in pol, da je bil predobravnavni narok vnovič razpisan.