Janša se brani z zastaranjem in napada Murgle

Janez Janša pravi, da nima nepojasnjenega premoženja za 400.000 evrov, a skliceval se bo na zastaranje finančne preiskave.

Objavljeno
20. april 2017 20.01
Shod v podporo Januzu Janši Tonetu Krkoviču in Ivanu Črnkoviču pred sodiščem 24.aprila 2015
Zoran Potič, Iva Ropac
Zoran Potič, Iva Ropac
Ljubljana – Odziv predsednika SDS Janeza Janše na vloženo tožbo specializiranega tožilstva za odvzem nezakonito pridobljenega premoženja je bil v skladu s pričakovanji. »Janez Janša nima za 400.000 evrov nepojasnjenega premoženja. Volitve so blizu in Murgle spet udarjajo z repom.«

Česa vse ga bremeni specializirano državno tožilstvo oziroma katero premoženje mu želi odvzeti, za zdaj ni znano. Sodišče oklica tožbe oziroma zahtevka še ni objavilo, po naših podatkih pa Janezu Janši niso zamrznili nobenega premoženja, kakor se je to zgodilo v primeru finančne preiskave pokojnega Jožeta Zagožna. Vemo pa iz objavljene različice odredbe o finančni preiskavi iz leta 2013 (objavil jo je spletni portal, ki sodi v medijsko orbito stranke SDS), da so bili v začetni fazi preiskave zajeti stanovanjska hiša, kjer je bilo sporno doplačilo v višini 40.000 evrov, trisobno stanovanje v Ljubljani, kupljeno leta 2005, za 325.000 evrov, parcela v Trenti v vrednosti 131.000 evrov, sofinanciranje nakupa nepremičnine od družbe Imos v znesku 100.000 evrov in avtomobil volvo v vrednosti 46.000 evrov. Pri tem zadnjem je zgodba znana, saj iz posnetkov pred Komisijo za preprečevanje korupcije izvemo, da je Janša avtomobil kupoval z gotovino, izvora denarja pa ni znal prepričljivo pojasniti.

Iz odredbe o finančni preiskavi prav tako izhaja, da sta bili del preiskave tudi Urška Bačovnik Janša in njena sestrična Nataša Pajenk, prek katere (in prek njenega računa) sta zakonca Janša plačevala večino življenjskih stroškov. Izvor denarja ni bil znan. V kolikšni meri je zajet ta finančni tok Janševega gotovinskega poslovanja, še ni znano.


Infografika: Delo


Oklic predvidoma v tednu dni

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so potrdili naše včerajšnje pisanje o vloženi tožbi zoper Janšo. Pojasnjujejo, da so tožbo prejeli v torek, ko je bil opravljen tudi njen predhodni preizkus. Spis je trenutno v delu zaradi objave oklica v skladu z zakonom o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (Zopni), posredovanja obvestila Dursu ter zaradi poziva tožilstvu, da predloži manjkajoče priloge.

Sodišče je v skladu z zakonom namreč dolžno izvod kopije tožbe za odvzem premoženja nezakonitega izvora nemudoma posredovati davčni oziroma finančni upravi. »Zato tudi oklica tožbe še ni in v tem trenutku datuma objave ni mogoče napovedati, zato vas z vsebino tožbe tudi še ne moremo seznaniti,« še dodajajo na sodišču; oklic – na oglasni deski sodišča oziroma v uradnem listu – sodišče praviloma objavi v osmih dneh. Hkrati bo sodnik oziroma sodnica, ki mu je bila zadeva dodeljena, odredil vročitev tožbe toženemu, da bo ta nanjo lahko odgovoril.

Zadeva je sodniku oziroma sodnici že dodeljena, narok pa bo določen v skladu z Zopnijem, in sicer najkasneje v treh mesecih po prejemu odgovora na tožbo, so še dodali na sodišču.

Napad je najboljša obramba

Janša je včeraj ob zapisu na twitterju dodal izsek iz Zopnija, ki med drugim navaja, da lahko finančna preiskava traja največ eno leto, z odredbo pa se lahko podaljša za največ šest mesecev. Če tožilec sodišču v tem roku ne predlaga začasnega zavarovanja odvzema premoženja nezakonitega izvora oziroma ne vloži tožbe za odvzem takega premoženja, se finančna preiskava z odredbo ustavi.

Finančna preiskava v Janševem primeru je bila odrejena septembra 2013, končana pa aprila 2015, tožbo pa je tožilstvo vložilo dve leti kasneje. Zato lahko sklepamo, da se bo Janša tudi v tem primeru skliceval na procesne napake v postopku finančne preiskave. A na tožilstvu pojasnjujejo, da se glede na določbe Zopnija rok enega meseca za vložitev tožbe veže na primere, ko je med finančno preiskavo odrejeno začasno zavarovanje. Glede na to, da se tožilstvu z vložitvijo tožbe tokrat ni mudilo, je logičen sklep, da takega zavarovanja v Janševem primeru ni bilo. Ne nazadnje je tudi višje sodišče v primeru Franca Kanglerja, zoper katerega je prav tako vložena tožba po Zopniju, pri odločanju o pritožbi zoper začasno odredbo v obrazložitvi zapisalo, da naj Zopni ne bi določal roka za vložitev tožbe.

Je pa Janša v odzivu na tožbo ostro napadel tožilce, ki jih imenuje tovariši tožilci. »Če bodo zakonske roke s pomočjo krivosodja samovoljno prikrajali predvolilnim časom in opravilom, bodo pri takem ravnanju ostali sami in zanj nekoč tudi odgovarjali pred ljudstvom, v imenu katerega se danes norčujejo iz vladavine prava,« je zapisal.

Poleg tega še navaja, da naj bi se tožilci pri navedbi številke 400.000 očitno zmotili in pomešali osebe. Na tej točki Janša potegne iz rokava Milana Kučana, ki da je pred 25 leti kupil hišo v Murglah za to vsoto, in sorodstvo pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča.