Janši in Krkoviču grozi prisilna izterjava

Janez Janša in Anton Krkovič še nista plačala sodnih stroškov kazenskega postopka v zadevi Patria.

Objavljeno
13. oktober 2014 19.36
mfe patria
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Čeprav je že prejšnjo sredo potekel rok za plačilo stroškov kazenskega postopka v zadevi Patria, jih obsojena Ivan Janez Janša in Anton Krkovič do včeraj (še) nista poravnala, so nam potrdili v uradu predsednice ljubljanskega okrajnega sodišča.

Skupni stroški kazenskega postopka znašajo 25.736,98 evra. V to so zajeti tudi stroški za tolmače in priče ter stroški vročanj sodnih pisanj, od skupnega zneska pa mora vsak obsojenec plačati petino, saj sta bila poleg predsednika SDS Janše, brigadirja Krkoviča in prokurista podjetja Rotis Ivana Črnkoviča na zatožni klopi še zdaj že pokojni Jože Zagožen in Walter Wolf.

Črnkovič je svoj del sodnih stroškov v višini 5268,96 evra poravnal že 28. julija, ker pa sta se Janša in Krkovič zoper sklep o odmeri stroškov pritožila, je o njunih pritožbah s sklepom 5. septembra odločilo ljubljansko okrožno sodišče. »Obsojeni Janša je tako dolžan plačati 5730,70 evra, obsojeni Krkovič pa 5603,13 evrov stroškov,« so povedali na okrajnem sodišču. Na kazenskem oddelku sodišča bodo še malo počakali na morebitno prostovoljno izpolnitev obveznosti, »če pa stroški ne bodo poravnani, bo sodišče začelo prisilno izterjavo«, še dodajajo.

Denarne kazni so poravnali

Poleg sodnih stroškov so morali obsojenci plačati tudi denarne kazni, ki jim jih je sodišče naložilo s pravnomočno sodbo. Janša in Krkovič sta znesek 37.000 evrov poravnala v celoti, in sicer ga je za Janšo 28. julija plačala odvetniška pisarna Francija Matoza. Črnkovič pa je prosil za obročno plačevanje, kar so mu s sklepom na okrajnem sodišču tudi odobrili, in sicer v 24 obrokih po 1541,67 evra od 1. septembra dalje. Črnkovič je prvi obrok poravnal, prav tako drugega (2. oktobra).

Prav tako so vsi obsojenci poravnali sodne takse (za Janšo jo je tudi tokrat plačala omenjena odvetniška pisarna, ki ga zastopa), ki za prvo stopnjo znašajo 595 evrov, za postopek na drugi stopnji pa 892 evrov.

Janša in Krkovič, obsojena na dve leti oziroma 22 mesecev zapora, zaporno kazen, kot je znano, že prestajata, medtem ko je Črnkoviču, ki ga čaka prestajanje 22 mesecev zapora, sodišče začetek prestajanja kazni enkrat že odložilo. Odlog se je iztekel 4. oktobra, Črnkovič pa je malo pred tem vložil nov predlog in tokrat zaprosil za osem tednov odloga zaradi okrevanja po operativnem posegu, a je okrožno sodišče njegovo prošnjo, kot so nam potrdili, zavrnilo (odločitev še ni pravnomočna).