Je Janez Janša zlorabil osebne podatke?

Zaradi objave faksimila obtožnega predloga v zadevi Patria, ki ga je Janez Janša konec lanskega septembra objavil na družbenem omrežju Facebook, je Informacijski pooblaščenec zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov kazensko ovadil štiri osebe.

Objavljeno
08. marec 2011 22.03
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana - Poleg predsednika SDS sta ovadeni dve fizični in ena pravna oseba. Janez Janša je po novici o vložitvi obtožnega predloga, ki ga je proti njemu, Jožetu Zagožnu, Walterju Wolfu, Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču vložila tožilka Branka Zobec Hrastar, pojasnjeval, da obtožnega predloga še ni prejel, da pa je iz novinarskih vrst dobil »novinarsko« različico, katere posnetke je nato objavil na svojem Facebookovem profilu skupaj s svojim komentarjem.

Na objavo faksimila so se hitro odzvali v uradu Informacijske pooblaščenke (IP) in sprožili inšpekcijski nadzor, da bi ugotovili, ali je Janša z objavo storil prekršek. Namestnica IP Rosana Lemut Strle je oktobra lani pojasnjevala, da objava posnetka obtožnega predloga na družbenem omrežju nakazuje na sum kršitve določb 8. in 16. člena zakona o varstvu osebnih podatkov ali celo sum kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov po 143. členu kazenskega zakonika. Napovedala je, da bodo v okviru postopka pod drobnogled vzeli Janšo kot tistega, ki je objavil faksimile, in osebe, ki so po mnenju urada IP imele omenjeni obtožni predlog, oziroma bodo raziskali, kako je dokument sploh lahko prišel do Janše.

Kot izhaja iz objav na spletnem portalu Politikis, kjer so faksimile obtožnega predloga objavili dan po Janševi objavi, so tudi na omenjenem portalu dobili poziv IP za pisno pojasnilo o objavi obtožnega predloga. Tam so zapisali, da je IP zanimalo, kdaj in kako so pridobili obtožni predlog ter s kakšnimi razlogi so ga objavili, hkrati je IP zahteval umik dokumenta s spletne strani.
IP je po končanem postopku izdal upravno odločbo, vendar nas z njeno vsebino še ne morejo seznaniti, ker še ni vročena, da pa pri objavi faksimila obtožnega predloga na socialnem omrežju ni šlo le za domnevni prekršek, temveč tudi za sum kršitve določb kazenskega zakonika, dokazuje dejstvo, da je IP vložil kazenski ovadbi.

Državni nadzornik Jože Bogataj je pojasnil, da je IP zaradi »suma zlorabe osebnih podatkov po 143. členu kazenskega zakonika v zvezi s posredovanjem osebnih podatkov iz obtožnega predloga v zadevi Patria javnosti 11. januarja in 24. januarja na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani poslal dve kazenski ovadbi«, pri čemer o imenih ni hotel govoriti. Da je eden ovadenih ravno predsednik SDS, so nam potrdili na tožilstvu, poleg njega pa sta ovadeni še dve fizični in ena pravna oseba.