Domnevna morilca poštne uslužbenke kmalu pred sodnike

Pred roko pravice se bo bržkone znašla tudi Maja Tanasič, ki je menda skrivala domnevnega morilca.

Objavljeno
08. november 2011 08.28
Posodobljeno
08. november 2011 08.28
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana - Pet mesecev po umoru poštne uslužbenke v Kresnicah bosta na zatožno klop sedla njen domnevni krvnik, 26-letni Blaž Ereiz, in njegov 24-letni pajdaš Denis Softič. Medtem ko se bosta zagovarjala zaradi umora, pa se bo pred roko pravice bržkone znašla tudi nekdanja kriminalistka Maja Tanasič, ki je menda skrivala domnevnega morilca.

Ker sta Blaž Ereiz (doma iz Litije, sicer pa brez urejenega stalnega prebivališča) in Denis Softič iz Ljubljane že vse od aretacije v priporu, bo sodišče primer obravnavalo prednostno. Prva obravnava pri okrožni sodnici Andreji Sedej Grčar je razpisana za 23. november. Obtožnica ju bremeni umora, zaradi katerega jima grozi od 15 do 30 let zapora.

Pajdaša sta se poleti odpravila na roparski pohod. Pred pošto v Kresnicah sta oropala tudi pošto v Divači, a tam za seboj vsaj nista pustila žrtev. Kot je znano, sta 21. junija okrog 14. ure vstopila v kresniško pošto.

Medtem ko je Softič plačeval položnice, je Ereiz po prepričanju organov pregona uslužbenko hladnokrvno umoril. Roparja sta nato s 1600 evri zbežala, pred mostom čez reko Savo v Kresnicah pa ju je med vožnjo proti Ljubljani ujela nadzorna kamera.

Fotografija najbolj iskanega avtomobila - belega golfa serije 5 - v tistih dneh je kmalu zakrožila po vsej Sloveniji. Sklepna akcija iskanja storilcev se je končala filmsko. Medtem ko so Softiča aretirali dan po ropu in umoru, se je Ereiz še skrival pred roko pravice.

Dva dni po dogodku so ga izsledili v bližini ljubljanske železniške postaje. Ko je videl, da se mu približujejo možje v modrem, se je pognal v beg in pri tem izvlekel celo pištolo. A streljanja, razen opozorilnega naboja policista, k sreči ni bilo, saj jim ga je uspelo obvladati.

Ogrozila nekdanje sodelavce?

Kriminalna zgodba se je nadaljevala tudi potem, ko sta bila osumljenca že pod ključem. Po prepričanju preiskovalcev se je Ereiz po umoru zatekel k ljubljanski kriminalistki Maji Tanasič. Ta skrivanje domnevnega morilca še danes zanika, čeprav so po zadnjih podatkih sledi njegove DNK menda našli na britvici, ki so jo zasegli med hišno preiskavo.

»Ponavljam, da nisem skrivala morilca poštarice. Dan po zločinu ga nisem videla v svojem stanovanju. Nikoli nisem bila Ereizova ljubica, bil pa je prijatelj mojega nekdanjega partnerja. Soseda je videla nekoga, kako poskuša skozi okno splezati v moje pritlično stanovanje. Da je res bil v stanovanju, mi je pozneje potrdil tudi moj tedanji partner, ki je takrat v njem spal in ga je Ereiz prebudil, jaz pa sem bila v tem času službeno v Trbovljah,« je danes zatrdila Tanasičeva.

Da se je Ereiz pri njej tudi obril, ji ni bilo znano. »Naj kolegi povedo, ali nisem bila prav jaz tista, ki jih je ob hišni preiskavi opozorila na to meni neznano britvico. Sicer je sploh ne bi zasegli,« je dodala nekdanja kriminalistka.

Tanasičevo so najprej suspendirali, oktobra pa ji izročili še izredno odpoved delovnega razmerja. A preiskovalci so se menda dokopali še do hujših podrobnosti.

Po poročanju spletnega portala 24ur je Tanasičeva menda brskala po osebnih podatkih kakšnih 40 nekdanjih sodelavcev in jih posredovala znancem s kriminalno preteklostjo.

Primer je zdaj pod drobnogledom specializiranega oddelka tožilske skupine za pregon organiziranega kriminala, kazensko ovadbo proti neznani osebi na policiji pa je vložila tudi Tanasičeva. Prepričana je namreč, da je uradna oseba javnosti posredovala laži o njej in jo povezala s skrivanjem domnevnega morilca iz Kresnic.

Zunajsodna poravnava

Po umoru v Kresnicah se je na odgovorne usul plaz kritik, češ da je bila poslovalnica že trikrat tarča roparjev, a kljub temu niso poskrbeli za varnost. Družina pokojne je s pomočjo odvetnika Francija Matoza s Pošto Slovenije sklenila zunajsodno poravnavo.

Matoz nam je razkril le, da so svojci dobili pravično odškodnino. Neuradno smo izvedeli še, da so se na Pošti Slovenije zavezali, da bodo ravno zaradi tragedije izboljšali varovanje več kot 300 objektov.