Je Martin Raj goljufal na Hrvaškem?

Hrvaški podjetniki so menda postali žrtve pretkanega Slovenca Martina Raja iz Murske Sobote. V pismu so opisali, kako je najmanj deseterico opeharil za več tisoč evrov.

Objavljeno
27. februar 2011 22.03
Jure Predanič, kronika, Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Jure Predanič, kronika, Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ljubljana - Zapisali so, da je njihov namen opozoriti na goljufa, s katerim so podpisali pogodbe o franšiznem partnerstvu, po katerih bi Rajevo podjetje Favorit Masivne Kuće s sedežem v Zagrebu za nemško podjetje Favorit Massivhaus gradilo hiše iz programov Favorit, podjetniki pa bi postali predstavniki Favoritovih hiš. A je Raj, še pišejo, ko je dobil denar, izginil v neznano. Podjetniki poskušajo preprečiti njegove nove goljufije. »Enkrat je bolan, drugič mu je umrl sorodnik, tretjič ima osebne težave, četrtič mora na poslovno pot v tujino, četrtič je v Južni Afriki in tako naprej,« so izgovarjanje Martina Raja opisali domnevno opeharjeni, ki so za pogodbe o zastopstvu hiš iz programa Favorit menda vplačali po 5000 evrov. Nazadnje so ga menda videli maja 2010 na sestanku v Zagrebu, kjer so doživeli šok, saj so ugotovili, da z bankami nima podpisanega sporazuma o poslovnem sodelovanju, kar je pred tem trdil.

Raj je po zatrjevanju piscev, ki so podpisali pogodbe o franšiznem partnerstvu, namreč zagotavljal, da bodo kupci na bankah dobili kredite. Obljubljal je tudi celovito marketinško kampanjo z jumbo plakati in oglasi v medijih ter gradnjo »demohiše« v Zagrebu, ki bi si jo morebitni kupci lahko ogledali. A iz tega ni bilo nič. Celo več, lokacija za demohišo, ki jo je pokazal Raj, menda sploh ni bila v lasti Favorita. Če so poslovni partnerji Raja po spletni pošti obvestili o zainteresiranem kupcu, se je nekaj tednov ali dokler kupec ni izgubil zanimanja, izgovarjal, da je službeno v tujini. »Ko sem našel kupca, je Raj storil vse, da posel ni bil sklenjen,« je zapisal eden od opeharjenih. Raja so sicer ovadili na Hrvaškem, to pa nameravajo storiti tudi v Sloveniji. Kot so opozorili nekateri, so izgubili tudi svoj ugled, saj so strankam predstavili program in zagotovili kreditiranje, nato pa morali priznati, da iz te moke ne bo kruha. Nezadovoljne stranke so seveda odšle drugam.

Iz policije je odšel 
na zavarovalnico

Iz murskosoboške policijske uprave so nam, ko smo zgodbo preverjali, sporočili, da se naši policisti in preiskovalci doslej niso ukvarjali s preiskavo opisanih kaznivih dejanj goljufije, ki jih je domnevno storil naš državljan z območja Pomurja na Hrvaškem. Raj uradno živi v Murski Soboti, vendar ga someščani že nekaj časa niso videli. Raj je bil pred leti med drugim zaposlen tudi na uradu direktorja murskosoboške policijske uprave, kjer je skrbel za pravne zadeve, med drugim za reševanje pritožb občanov proti policistom. Nato se je zaposlil v murskosoboški enoti Zavarovalnice Triglav kot vodja pravne službe. Ker ni napredoval na mesto pomočnika direktorja, je užaljen odšel iz zavarovalnice in kot zasebnik v družbi Dekra opravljal ocenjevanje škodnih primerov za zavarovalnice. Lani mu je posel propadel, delo pa so izgubile tudi sodelavke, ki so zavarovalnico zapustile skupaj z njim. Raj je bil v času, ko je bil zaposlen na Triglavu, tudi predsednik nadzornega sveta v zdaj že propadli družbi Kartonaža, katere direktor je bil zaradi zlorabe položaja in finančnega okoriščanja obsojen na pogojno zaporno kazen in vračilo neupravičeno izplačane odpravnine. Kakšno vlogo je imel pri tem Raj, ni bilo jasno ugotovljeno.