Je obtoženi res pritisnil 
na petelina?

Radenko Đurđević je bil enkrat oproščen uboja, drugič obsojen. Zdaj o njegovi usodi odločajo vrhovni sodniki.

Objavljeno
28. oktober 2011 19.26
Posodobljeno
29. oktober 2011 06.00
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana - Potem ko je 26-letni Radenko Đurđević slišal dve različni sodbi ljubljanskih sodnikov, bodo v prihodnjih dneh njegovo usodo verjetno dokončno zapečatili vrhovni sodniki. Na prvi stopnji je bil oproščen uboja 28-letnega Mustafe Rastoderja, višji sodniki pa so ga spoznali za krivega.

Ko so ljubljanski višji sodniki dali na tehtnico argumente tožilstva in zagovornika Mihe Kuniča, so sklenili, da ni nobenega dvoma, da je prav Radenko Ðurđević v noči na 19. januar 2009 izstrelil osem krogel in ubil Mustafo Rastoderja.

Prvostopenjski sodniki pa so konec marca lani sklenili, da je obtoženi verjetno res bil navzoč pri umoru, a dokazov, da je prav on pritisnil na petelina, ni. Višji sodniki so dokaze še enkrat skrbno pregledali in Ðurđevića zaradi uboja obsodili na 12 let zapora, kar je tri leta manj, kot je predlagal višji državni tožilec Janez Šinkovec.

Rastoderja so našli v mlaki krvi v njegovem kletnem stanovanju na Litostrojski 10 v ljubljanski Šiški. Kaj hitro so ugotovili, da imajo opraviti s kaznivim dejanjem, saj je bilo v stanovanje vlomljeno, na žrtvi pa je bilo vidnih več strelnih ran. V ožji krog osumljencev je prišel tudi Ðurđević, na katerem so našli štiri tipične sledi streljanja, dve na levi roki in dve na majici.

Odvetnik Kunič je prvostopenjske sodnike prepričal, da na zatožni klopi ne sedi Rastoderjev krvnik, zato so ga oprostili. Drugačnega mnenja so bili višji sodniki, ki so se poleg na delce smodnika osredotočili tudi na njegovo sumljivo vedenje po umoru, menili so še, da je imel dovolj vzrokov za maščevanje.

Sestra obtoženega Ðurđevića je bila namreč dekle umorjenega. Nobena skrivnost ni, da je bila z materjo v slabih odnosih (dan pred ubojem jo je celo surovo pretepla in zato končala v policijskem pridržanju), predvsem zaradi droge. Umorjeni je bil namreč preprodajalec, po mnenju tožilstva pa je obtoženi hotel z njegovo odstranitvijo pomagati svoji sestri. Pokazalo se je še, da je Ðurđević močno navezan tako na sestro kot na mater.

Ga je izdalo sumljivo 
vedenje matere?

Nenavadno se je sodnikom zdelo vedenje matere domnevnega morilca. V usodni noči, ko so nekateri slišali strele, je na stopnišču srečala soseda. Ta je opisal, da je bila precej živčna, sama od sebe pa mu je rekla, da sin spi v stanovanju. To je za sodišče še dokaz več, da obtožencu niso verjeli. Ðurđević je sicer vse zanikal v pisnem zagovoru, na vprašanja pa ni hotel odgovarjati.

Po prepričanju drugostopenjskih sodnikov je motiv jasen. Obtoženec je Rastoderja krivil za sestrine težave z mamili in sklenil, da ga odstrani. Zato dvomijo tudi o iskrenosti solz, ki so pritekle naslednjega jutra, ko je izvedel, da je sestrin fant umrl pod točo krogel. Predstavnikom sedme sile je februarja letos, ko so ga obsodili, dejal, da je to katastrofa, saj so ga zdaj spoznali za krivega na podlagi povsem istih dokazov, le drugače so jih pojasnili.

Zagovornik je spisal zahtevo za varstvo zakonitosti in jo poslal vrhovnim sodnikom, ki bodo zdaj odločili o obtoženčevi usodi. Za Delo je povedal, da »pritožba zoper sodbo višjega sodišča temelji na dejstvu, da obtoženi ni imel motiva za dejanje, kar tudi potrjujejo forenzični dokazi, ki dokazujejo, da ni streljal«. Prepričan je, da so postopkovne napake organov pregona pripeljale do tega, da se zdaj sodi napačni osebi.

Seja vrhovnega sodišča je razpisana za 4. november.