Je policija sama sebi posredovala »dokaze«?

»Nujno moram zapreti Ivana Zidarja, nimam pa zakonske podlage,« so menda besede kriminalista Roberta Slodeja. Ta je po besedah Aleksandra Čeferina, zagovornika Ivana Zidarja, z izsiljevanjem tajnega policijskega sodelavca, ki je imel stike z nemškimi varnostnimi organi, poskrbel za največjo zlorabo položaja v tej državi - ta je pripeljala do afere Čista lopata.

Objavljeno
22. oktober 2010 15.51
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana - V petek bi se moralo začeti sojenje osmerici, ki je v spremstvu odvetnikov prikorakala na ljubljansko okrožno sodišče. Tomaž Žibert, Ivan Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Ivan Kroflič in Srečko Gabrič so sedli na zatožno klop, toda tožilka Bojana Podgorelec iz skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala ni prebrala obtožnice. Zidarjeva obramba, Aleksander Čeferin, Janez Koščak in Boštjan Penko, ki so se ji pridružili tudi zagovorniki drugih obdolžencev, je predlagala izločitev dokazov, na katerih temelji obtožnica. Po njihovem mnenju so pridobljeni nezakonito.

Dokazi, je povedal Čeferin, so bili pridobljeni na podlagi odredbe sodišča o prisluškovanju Zidarju, odredbo pa je sodišče izdalo zgolj na podlagi obvestila nemških varnostnih organov. »Kriminalist je s prevaro in kaznivim dejanjem zavedel sodišče, da je izdalo odredbo. Z zlorabo uradnega položaja je sam sebi posredoval dokaze,« je poudaril Čeferin in dodal, da je tajni policijski sodelavec (njegovega imena pred predstavniki medijev v sodni dvorani ni bil pripravljen razkriti) o tem pripravljen spregovoriti na sodišču.

Domnevni tajni policijski sodelavec v svoji izjavi še piše, da mu je Slodej zatrdil, da bodo postopki, ki jih vodijo proti njemu, urejeni in da še komaj preprečuje, da bi tožilka proti njemu zahtevala odreditev pripora. Ker pa ga je Slodej menda samo izkoristil in ga nato pustil na cedilu, se je izpovedal svojemu kontaktu v Nemčiji - kriminalistu Gerhardu Schaffnerju, ki mu je pred tem napletel zgodbo, o kateri je ta poročal v Slovenijo - da Zidar pere denar, utajuje davke, podkupuje in podobno. Schaffner, ki je bil s Slodejem in tajnim policijskim sodelavcem menda tudi na sestankih v Kranjski Gori in dvakrat na Bledu, je bil zgrožen. Opozoril ga je, da je ogrožen, da so Zidarja zaprli le na podlagi njegovih lažnih informacij in da bo Slodej moral odgovarjati, razen če v Sloveniji policiji ni treba spoštovati zakona.

V notarsko overjeni izjavi domnevni tajni policijski sodelavec še piše, kako je pozneje po naročilu Slodeja poklical na številko 112 in povedal, da k Zidarju s črno torbo prihaja Penko. Na poročilih je istega dne videl prispevek o vsem znanim sestankom Zidarja in Penka, ki se je končal s škrtanjem lisic. Penko, ki je na sodišču predstavil dopolnitev predloga za izločitev dokazov, pa je povedal, da v zvezi s ponarejanjem dokazov na Okrajnem sodišču v Ljubljani poteka preiskovalni postopek zaradi zlorabe uradnega položaja Slodeja. Ravno včeraj bi moral biti v tej zadevi narok za zaslišanje, a je Penko prosil za preložitev, da bi bil lahko navzoč na okrožnem sodišču.

Iz sobotne tiskane izdaje Dela

***

Objavljamo overjeno izjavo domnevnega tajnega policijskega sodelavca
, s katero je obramba Ivana Zidarja podkrepila zahtevo za izločitev dokazov. Po mnenju Aleksandra Čeferina so ti pridobljeni nezakonito.