Je umore povzročil prepir zaradi riža?

Štiriinštiridesetletni Zuxiong Wu je lani poleti brutalno umoril lastnika trgovsko-gostinskega podjetja Yuan Yang in restavracije Kitajska zvezda. Tožilstvo ga je obtožilo umora iz maščevanja in koristoljubja, storjenega na grozovit in zahrbten način, Wu pa vpletenost v kaznivo dejanje zanika.

Objavljeno
14. marec 2011 18.47
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - Štiriinštiridesetletni Zuxiong Wu se je v noči na 18. junij lani po lestvi skozi balkonsko okno splazil v stanovanje na Ižanski cesti 210a v Ljubljani, kjer je v spalnici našel speča 46-letnega Lin Zuyuana in njegovo leto dni mlajšo ženo, lastnika trgovsko-gostinskega podjetja Yuan Yang in restavracije Kitajska zvezda. Zaradi zamer ju je brutalno potolkel z motiko, da sta zaradi hudih poškodb glave in prsnega koša umrla. Tožilstvo ga je obtožilo umora iz maščevanja in koristoljubja, storjenega na grozovit in zahrbten način. Čeprav so preiskovalci našli precej obremenilnih dokazov, Wu vpletenost v kaznivo dejanje zanika.

Danes je bil po prebrani obtožbi kratek: »Ničesar nisem storil, zato se ne bom zagovarjal.« Ker je obtoženi nepismen, zna prebrati le nekaj pismenk in govori samo kitajsko, je bila ves čas obravnave poleg njega tolmačka za kitajski jezik. Okrožni državni tožilec Primož Suknaič je prebral, da je Zuxiong Wu dvojni umor storil zaradi nesoglasja z lastnikoma restavracije. Obtoženi je pred časom stopil na samostojno podjetniško pot in odprl kitajsko restavracijo, a posel ni stekel. Pozneje sta se z ženo (ta je sestra umorjene 45-letnice) zaposlila v restavraciji Kitajska zvezda, ki jo je vodil umorjeni par, a so prišli navzkriž. Nesoglasja so povzročila medsebojni pretep, tam zaposleni kuhar pa je povedal, da so se sprli zaradi riža. Wuja sta zato odpustila, pozneje pa na cesto vrgla še njegovo ženo. Zato je skoval krvav maščevalni načrt, je prepričan tožilec.

Sodna obdukcije je pokazala, da je napadalec z ostrim in topim delom motike kar 16-krat udaril moškega, sedemkrat pa njegovo ženo. Oba je presenetil v spanju, umrla sta v hudih mukah. Izvedenec je ocenil, da je moški umrl do 15 minut po napadu, ženska pa do pol ure po udarcih. Po obtožbi se je morilec pritihotapil v stanovanje med drugo in tretjo zjutraj, mrtva pa so našli okrog desetih dopoldne. Izvedenec je ugotovil, da jima ob tako hudih poškodbah niti takojšnja zdravniška pomoč ne bi rešila življenja. Kaže, da je bil načrt še bolj surov, saj so v kopalnici našli kramp, na katerem so forenziki našli sledi DNK obtoženega. Prav takšne sledi so ključni dokaz tožilstva, našli so jih tudi na oblačilih v zabojniku, kamor jih je odvrgel napadalec, na majici pa so bili še krvavi madeži oškodovanke.

Kriminalisti so med temeljito preiskavo 50 metrov od hiše groze našli motiko s krvavimi madeži obeh žrtev, 70 metrov stran pa v zabojniku za papir še oblačila, za katera se je izkazalo, da so last obtoženega. V hlačah iz džinsa so našli ključ, ki je odklenil vhodna vrata stanovanja umorjenih Kitajcev. Vse to je bil še dokaz več, da ima krvave roke prav obtoženi, saj so preiskovalci ugotovili, da je morilec zapustil kraj zločina skozi vhodna vrata in jih za seboj zaklenil. Približno 12 ur po napadu so Wuja kot osumljenca že odpeljali na zaslišanje.

Tri sirote

Krvavi prizor je menda presenetil celo vsega vajene policiste in kriminaliste, reševalec, ki je prvi prišel na kraj dogodka, pa se spominja, da so bile stene poškropljene s krvjo. »Če se ne motim, so bile krvave sledi celo na stropu,« je pristavil.
Kuhar, ki je nekaj časa delal z obtoženim, v usodni noči ni slišal krikov, čeprav so živeli v isti hiši. Nekdanja šefa nima ravno v čislih, saj je povedal, da je imel prvič v življenju tako slaba nadrejena. Za obtoženega pravi, da je v redu, je pa preiskovalni sodnici povedal, da ga je enkrat videl, kako pretepa ženo.

Morilec je za seboj pustil veliko družinsko tragedijo, saj so otroci, stari dve, štiri in 20 let, ostali brez staršev. Skrbništvo nad bratcem in sestrico je zdaj prevzela najstarejša hči, ki ima na plečih še vodenje restavracije. Opisala je, kako je tistega dne naletela na grozovit prizor, ko je šla preverit, zakaj starši še niso pokonci. Ko je beseda nanesla na mlajša otroka, so jo izdale solze.

Čeprav nihče ne ve natančno, kje je zdaj obtoženčeva žena, govori se, da je z otrokoma odšla v Italijo, zagovornica Vanja Šisernik vztraja pri neposrednem zaslišanju, zato naj jo sodišče izsledi. V nasprotju s tožilcem se ni strinjala, da bi njeno izpoved iz preiskave samo prebrali. Med drugim si želi še zaslišanje izvedenca psihiatrične stroke Slavka Ziherla, ki je z obtoženim opravil psihiatrični intervju. Duševnih in vedenjskih motenj ni zaznal, a ker je tudi njemu vpletenost v zločin zanikal, ni mogel oceniti njegovega razumevanja in obvladovanja dejanja. Je pa v izvedenskem mnenju zapisal, da je bilo iz pogovora mogoče razbrati, da »sta si umorjena to tudi zaslužila, glede na to, kako sta ravnala z zaposlenimi«.