Jeleniča oprostili vseh obtožb

Senat okrožnega sodišča v Kopru je nekdanjega sekretarja Rdečega križa Slovenije Mirka Jeleniča oprostil vseh obtožb. Obtožili so ga zlorabe položaja in pravic pri prodaji zemljišč na Obali.

Objavljeno
22. januar 2007 21.42
Mirko Jelenič
Koper - Senat okrožnega sodišča v Kopru je danes oprostil vseh obtožb nekdanjega sekretarja Rdečega križa Slovenije Mirka Jeleniča in koprskega podjetnika Bogomirja Barago, ki sta bila obtožena zlorabe položaja in pravic pri prodaji zemljišč na Obali. Kot je povedal Jelenič, so takšno razsodbo pričakovali, saj je bil sam postopek politično motiviran.

"Vse dosedanje ovadbe oziroma tudi kazenski postopki so padli, na podlagi anonimke, ki je bila vložena pred petimi leti, tako da se je tudi ta postopek moral odviti tako, kot se je," je še dejal Jelenič.

Kot je znano, je tožilstvo Jeleniču očitalo, da naj bi pristojnim organom Rdečega križa zamolčal, da je v poldrugem hektarju spornih zemljišč poleg kmetijskih vključenih dobrih tisoč kvadratnih metrov zazidljivih površin. S tem naj bi humanitarno organizacijo oškodoval za približno 80 tisoč evrov. Na omenjenem območju sedaj že stojijo tri stanovanjske hiše.

Zgodba se je začela, ko je v javnost prišla anonimka o domnevnih nepravilnosti v Rdečem križu Slovenije. Jelenič naj bi Baragi, ki naj bi ga napeljeval k tem dejanjem, pod ceno prodal zemljišče v Valdoltri, pri tem pa pristojnim organom Rdečega križa zamolčal, da so znotraj parcel tudi stavbna zemljišča, za katera bi bilo mogoče iztržiti veliko več. Za sporna zemljišča naj ne bi nikoli naročila cenitve.

Sodni senat je ugotovil, da ni dokazov, da bi bila zemljišča prodana prepoceni in da v ravnanju dvojice ni naklepnih dejanj. Prav tako ni dokazov, da bi se obtoženca s prodajo premoženjsko okoristila. Tožilka, ki je za oba obtožena zahtevala po dve leti in pol zapora, pa je že napovedala pritožbo.