Jelinčiča oprostili, Šišku kazen

Mariborsko sodišče je v primeru afere iz leta 1992 nekdanjega vodjo navijaške skupine Viole Andreja Šiška in M. J. spoznalo za kriva.

Objavljeno
17. oktober 2006 21.23
Posodobljeno
14. november 2019 12.35

Maribor - Pred senatom Okrožnega sodišča v Mariboru se je danes nadaljevalo sojenje nekdanjemu vodji navijaške skupine Viole Andreju Šišku, M. J. iz Nazarij in državnozborskemu poslancu Zmagu Jelinčiču, ki jih je obtožnica bremenila poskusa umora in pomoči pri tem kaznivem dejanju. Jelinčiča je sodišče zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo, Šiška in J. pa spoznalo za kriva. Predlagana kazen za Šiška je dve leti zapora, za J. pa 18 mesecev. Sodba še ni pravnomočna.

Šiško je odločitev sodišča komentiral kot absurdno. Neverjetno in smešno je, da sta dve osebi v tem primeru spoznani za krivi, medtem ko je ena oproščena, je ocenil in napovedal pritožbo na odločitev sodišča.

Sodišče je Šiška in M. J. obsodilo na podlagi njunega prvega pričanja, v katerem sta priznala, da sta eksplozivno telo podstavila po naročilu Jelinčiča in ob njegovi pomoči. Pričanje sta kasneje spremenila, a sodišče tega ni upoštevalo.

Jelinčič: Pred sodiščem niso bili pravi akterji

Zmago Jelinčič je oprostilno sodbo komentiral z besedami, da je vendarle prišla do izraza pravna država. Zadeva se je vlekla več kot 14 let in skrajni čas je bil, "da je enkrat prišla do normalnega konca," je dejal Jelinčič, ki trdi, da pred sodiščem niso bili pravi akterji.

To so bili namreč po Jelinčičevih navedbah določeni posamezniki iz policije in bivše obveščevalne službe. Sam pa pri zadevi ni sodeloval, zato je oprostilna sodba pravilna.

Kot ocenjuje prvak najmanjše opozicijske stranke, je do premika pri tej zadevi prišlo šele po spremembi vladajoče strukture. Če bi namreč še vedno ostala na vladajoči poziciji LDS in takratna ZLSD, sodišče verjetno ne bi ocenilo po pravni poti, ampak bi podleglo političnemu diktatu, je prepričan.

Šiško in M. J. naj bi 11. avgusta 1992 v Brestrnici pri Mariboru v avtomobil Milana Klementa nastavila eksplozivno napravo, ki naj bi jo izdelala z Jelinčičevo pomočjo. Vsi trije obtoženi so v celoti zanikali vpletenost v očitano kaznivo dejanje. Kot so dejali v zagovoru, so bili le žrtve političnega konstrukta.

V afero iz leta 1992 so bili po besedah Jelinčiča vpleteni policisti takratnega oddelka za organizirani kriminal pri mariborski upravi za notranje zadeve, ki ga je vodil Silvo Petek. Policisti naj bi nameravali okoli 24.000 ponarejenih bonov po 5000 tolarjev zamenjati za nemške marke.