Jožefu Kovaču in Ladislavu Žagarju najvišja kazen

Za okrožnimi in višjimi sodniki so tudi vrhovni sodniki razsodili, da je izrek najvišje možne kazni tridesetih let zapora pravilen in ustrezen tako za Jožefa Kovača, kot za Ladislava Žagarja.

Objavljeno
07. februar 2007 12.00
Jožef Kovač
Ljubljana – Za okrožnimi in višjimi sodniki so tudi vrhovni sodniki razsodili, da je izrek najvišje možne kazni tridesetih let zapora pravilen in ustrezen tako za Jožefa Kovača, kot za Ladislava Žagarja. Enainšestdesetletni Kovač si je najvišjo kazen »prislužil« zaradi ugrabitve treh in umora dveh podjetnikov leta 1997 in 1999, 30-letni Ladislav Žagar pa zaradi umora mekinjskega župnika Antona Gosarja iz koristoljubja 17. januarja 2004.

Žagar obsojen za umor župnika

Kot so presodili vrhovni sodniki, je Žagarju krivda nedvomno dokazana, za umor 79-letnega župnika Antona Gosarja in poskus ropa župnika Antona Dobrovoljca v župnišču v Homcu 9. maja 2003 pa si zasluži najvišjo možno kazen, pri čemer niso mogli spregledati njegove nasilne preteklosti. Žagar si je v preteklih letih za tarčo namreč večkrat izbral župnike, nesrečni Gosar pa je bil njegova žrtev že aprila 1998, ko ga je napadel s pestmi in ga pri tem tako hudo ranil, da je bil celo nekaj dni v komi.

Kovač kriv za ugrabitev in umor Dušana Mavriča

Vrhovno sodišče je kot neutemeljeni zavrnilo tudi pritožbi Jožefa Kovača in njegovega odvetnika Branka Gvozdića ter potrdilo sodbi okrožnega in višjega sodišča, s katerima je Kovaču zaradi ugrabitve in umora Dušana Mavriča, ugrabitve Dušana Gačnika ter ugrabitve in umora Milana Tilija izreklo enotno kazen trideset let zapora. Toliko so Kovaču, nekdanjemu lastniku gostilne Jelen, sicer dosodili že dvakrat prej, a so morali zaradi delne razveljavitve sodbe v delu, ki se nanaša na Tilija, sojenje ponoviti.

Kovač je na pravnomočnost sodbe tako čakal dolgih sedem let, kolikor je že v priporu, medtem ko so nekateri soobsojenci, ki so bili pri kaznivih dejanjih vpleteni vsak s svojo vlogo, kazen že prestali (poleg Kovača, Zvonimirja Vojske in Marka Kosa so bili obsojeni še Veronika Pirc, Bojan Makuc, ki si je vzel življenje v koprskih zaporih, Bruno Srebrnjak in Irena Kos).

Več preberite v današnji tiskani izdaji Dela!