Junak Slovenije preprečil dvojni umor

Včeraj je še ne polnoletni Rok Vori po izboru žirije, ki jo je določilo uredništvo časnika Žurnal, postal Junak Slovenije. Za svoj pogum je že prejel tudi medaljo policije za hrabrost, izbran je bil še za Pomurca leta.

Objavljeno
23. februar 2011 20.19
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - »V tistem trenutku nisem pomislil, da bi se mi lahko kaj zgodilo, v glavi sem imel le eno - da moram ustaviti napadalca. Šele pozneje sem se zavedel, da bi jo lahko skupil,« je dejal še ne polnoletni Rok Vori iz Velike Polane. Včeraj je po izboru žirije, ki jo je določilo uredništvo časnika Žurnal, postal Junak Slovenije. Za svoj pogum je že prejel tudi medaljo policije za hrabrost, izbran je bil še za Pomurca leta.

Rok Vori je zmagal med šestimi finalisti, ki jim je za pogum včeraj čestital tudi premier Borut Pahor. Marca lani, ko je Vori odhajal v šolo, je pri sosedovih slišal krike in zagledal sosedo, ki je v krvi ležala na tleh, in soseda, ki je nad svojo hčerjo vihtel sekiro. Pogumno ga je obvladal in zadržal do prihoda policije ter tako rešil dve življenji.

Med finalisti so bili še Katja Klinar, ki je v gorah pred nevihto v temi rešila štiri fante, Aleš Hren, ki je rešil otroka z bonbonom v sapniku, Mitja Perša, ki je iz Drave pri Hidroelektrarni Zlatoličje rešil utapljajočo se žensko, Jože Glač in Horst Hafner, ki sta iz Ljubljanice rešila žensko in dva otroka v avtomobilu, Uroš Šoštarič in Rado Pistor, ki sta preprečila posilstvo.

»To so ljudje, ki si zaslužijo največ prostora v časopisu,« je na podelitvi dejal urednik brezplačnika Goran Novković. Premier Pahor pa je dejal, da si nagrado zaslužijo vsi, saj so navdih za druge. »Marsikdo ne more pomagati, pa bi želel. Nagrajenci so imeli ta privilegij in si za svoj pogum zaslužijo posebno pozornost,« je poudaril Pahor. In da je takšno dejanje res lahko privilegij, je bilo razbrati iz besed Aleša Hrena, ki se vsak dan spomni dogodka in pogleda nemočnega otroka, ki mu je pomagal.