Jure Cekuta obsojen na dve leti in pol zapora

Spoznan je bil za krivega davčne zatajitve v višini 350.000 evrov. Sodba še ni pravnomočna.

Objavljeno
30. avgust 2013 18.20
R. D., Delo.si
R. D., Delo.si

Jure Jurček Cekuta in Samo Kovačič iz družbe Adamus Holding sta bila danes na celjskem sodišču zaradi davčne zatajitve obsojena na dve leti in pol zaporne kazni.

Po razsodbi sodnice je šlo za direkten naklep in veliko premoženjsko korist v vrednosti 347.604 evre davka. Davek je sicer družba plačala, vendar le zato, ker je bil poplačan s pobotom.

Cekuta in Kovačič sta leta 2005 v slikarjevi vili kramljala ob kozarčku, ko je podjetnik navrgel, da bi nemara odkupil grafično zbirko tri tisoč del, po cenitvi vrednih skoraj milijardo takratnih tolarjev.

Tako je Cekuta Kovačiču za umetniška dela izstavil tri fakture v skupnem znesku 980 milijonov tolarjev, na njih je bil obračunan tudi 8,5-odstotni DDV, čeprav slikar kot samostojni kulturni ustvarjalec ni bil davčni zavezanec in tega davka tudi ni plačal.

Je pa Kovačič 83,5 milijona tolarjev na celjski davčni upravi nato neupravičeno uveljavljal kot vstopni davek, da bi svoje davčne obveznosti znižal za nekaj manj kot 70 milijonov tolarjev, razliko pa je zahteval nazaj. Ker je šlo za tako visok znesek, so dacarji prezračili papirje in spregledali nakano.

Tožilstvo je obema očitalo davčno zatajitev v višini okoli 350.000 evrov.

»Posla nismo izpeljali, davek pa smo zavedli in plačali. Država dolguje meni, ne jaz njej. Sklenili smo tudi pogodbo za nakup slik in jo dostavili davkariji, grafike bi pri banki nato zastavili kot jamstvo za kreditni posel. Težave so nastale, ker Cekuta ni prijavil računov. Če bi hoteli goljufati, tega ne bi počeli tako transparentno,« se je danes na celjskem sodišču branil Kovačič.

Po trditvah Cekute pa so bili računi narejeni »za šalo« in niso bili veljavni. Cekuta je o neregularnih računih obvestil takratnega Kovačičevega odvetnika, družbo Adamus ter davčni urad, kjer pa njegove pošte nimajo zavedene. »Od vsega skupaj nisem imel prav nobene premoženjske koristi,« trdi Cekuta.

Ne Cekuta ne Kovačič ob izreku sodbe nista bila v dvorani.

Sodba še ni pravnomočna.