Jutri seja NS NLB v zvezi z Medjo

NPU končal s preiskavami, Janka Medjo spustili iz pridržanja. Medja: Vsak sum je brez osnove. Nikomur nisem razkrival informacij.

Objavljeno
20. september 2013 11.33
aretacija Medja
Mo. Z., Ni. Č., Pi. K., Delo.si, B. K., gospodarstvo
Mo. Z., Ni. Č., Pi. K., Delo.si, B. K., gospodarstvo

Ljubljana - Preiskovalci NPU so zvečer končali s preiskavami domnevne zlorabe notranjih informacij, povezanih s prodajo Mercatorja. Prvega moža NLB Janka Medjo so izpustili iz policijskega pridržanja, so na policiji povedali za STA.

»Vsak sum, povezan z mojim ravnanjem, tudi v povezavi z očitano nepravilnostjo pri zadevi Mercator, je brez vsake osnove. To velja tako za mojo sedanjo kot za mojo preteklo vlogo. Nisem in tudi nikoli nisem bil lastnik delnic Mercatorja niti neposredno niti posredno. Prav tako nisem nikomur razkrival nobenih cenovno občutljivih informacij. Stranke NLB in vsa slovenska javnost lahko mirno spi. NLB vodi strokovna in poštena uprava in nas edini cilj je celovita preobrazba banke v ugledno in vzdržno uspešno inštitucijo,« je, kot so nam sporočili z NLB, povedal predsednik uprave NLB Janko Medja. Več o njegovem odzivu si preberite TUKAJ.

O vpletenosti prvega moža NLB Janka Medje v domnevno zlorabo notranjih informacij v času, ko je bil v upravi Unicredit banke Slovenije, bodo jutri govorili nadzorniki NLB, je za Delo dejal predsednik nadzornega sveta France Arhar.

Arhar je potrdil, da so predmet preiskave posli Unicredita z delnicami Mercatorja, v času, ko sta bila z Medjo člana uprave te banke. Banka je delnice Mercatorja dobila na podlagi repo posla z Istrabenzom.

Napoved sobotne izredne seje nadzornega sveta prihaja le nekaj ur zatem, ko so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada na območju ljubljanske in kranjske policijske uprave izvedli sedem hišnih preiskav, v okviru katerih preiskujejo sume gospodarskih kaznivih dejanj. Štiri od teh so že zaključene. Hišne preiskave izvajajo tudi v NLB in UniCredit banki, bili pa so tudi pri predsedniku uprave Janku Medji doma. Po poročanju spletnih medijev so kriminalisti Medjo pridržali.

Zaupanje v bančništvu je zelo pomembna zadeva, »še toliko bolj v časih, kot jih imamo zdaj, ko smo dve banki zaprli, ko čakamo na rezultate stres testov.« V tem kontekstu je treba vso stvar tudi gledati, je osebno stališče o tem, ali je predsednik uprave NLB Janko Medja še vreden zaupanja in svojega položaja, pojasnil finančni minister Uroš Čufer.

Vodja preiskave NPU Robert Slodej je povedal, da bi se preiskava NPU lahko razširila v sosednje države in da policija že sodeluje z organi iz ene od sosednjih držav.

Na policiji so potrdili, da je ena oseba pridržana. Informacije Dnevnika, da naj bi bil pridržan tudi predsednik nadzornega sveta NLB in nekdanji šef UniCredita France Arhar, ne držijo, je pa policija pri njem, saj iščejo dokaze. Za Finance je Arhar povedal, da ima status priče in da nima niti ene delnice Mercatorja, za Medjo pa da ne ve. Današnja preiskava NPU je povezana s poslovanjem Unicredita z delnicami Mercatorja, pa je za Televizijo Slovenija dejal Arhar.

Po prvih informacijah preiskujejo posle, ki jih je sklenil Janko Medja, nekoč član uprave UniCredit banke, zdaj predsednik uprave NLB. V NLB se po pisanju Financ govori, da naj bi bila preiskava v povezavi s prodajo Mercatorja.

Kaj o dogajanju v NLB pravi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec, preberite TUKAJ.

Na katere posle in na katero obdobje se nanaša sum zlorabe notranje informacije, uradno še ni jasno. Po poročanju Financ NPU preiskuje, ali sta Splitska banka in skladi hrvaškega Allianza, ki sta danes že zelo pomembna lastnika Mercatorja, kupovala delnice Mercatorja na fiduciarni račun za Medjino ime. Splitska banka oziroma njene (nerazkrite) stranke obvladujejo preko fiduciarnega računa trenutno kar 10,5 odstotka Mercatorja in so tako tretji največji lastnik trgovske družbe, za Pivovarno Union (12,3 odstotka)in NLB (10,8 odstotka).

Kakšni so bili v preteklosti odnosi med banko Unicredit in Mercatorjem, preberite TUKAJ.

Na Agenciji za trg vrednostnih papirjev ATVP na naše vprašanje, ali preiskujejo sum zlorabe notranjih informacij v primeru delnic Mercatorja in Unicredita, niso odgovorili. »Vse informacije v zvezi z morebitnimi postopki, ki jih vodimo, so zaupne,« so povedali v službi za stike z javnostmi ATVP.

Na specializiranem državnem tožilstvu nočejo povedati, katero obdobje zajema preiskava, saj gre »za predkazenski postopek, zaradi česar vam zaradi interesa preiskave zaprošenega podatka ne moremo posredovati«, so zapisali.

Na finančnem ministrstvu so nam pojasnili, da zadeve ne želijo komentirati dokler postopek še traja. Menijo pa, da je potrebno vse sume nepravilnega ravnanja v slovenskem bančnem sistemu raziskati in nepravilnosti sankcionirati.

NLB, UniCredit: Naše poslovanje ni predmet preiskave

»Potrjujemo, da v prostorih NLB poteka kriminalistična preiskava. Preiskava v ničemer ni uperjena zoper NLB ali katero koli družbo v NLB Skupini,« so zapisali v NLB.

»Obisk preiskovalcev v banki in preiskava, ki poteka, ni usmerjena proti kateremu od naših uslužbencev, temveč je njen namen zbiranje dokazov v zaupni preiskovalni zadevi,« pa so sporočili Iz UniCredit banke.

Do pet let zapora

V današnjih preiskavah po podatkih policije preiskovalci preiskujejo poslovne in zasebne prostore, kjer iščejo materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Pri preiskavah sodeluje 32 preiskovalcev NPU, pomaga pa tudi računalniški forenziki iz PU Celje in PU Ljubljana.

Predmet predkazenskega postopka je preiskava zlorabe notranje informacije, ki je pomembno vplivala na ceno vrednostnega papirja, uvrščenega na borzo, s katero pa so razpolagale odgovorne osebe bančnih institucij in jo zlorabile za nakup predmetnih vrednostnih papirjev. Neuradno gre za Mercatorjeve delnice.

V preiskavah 32 preiskovalcev NPU in računalniški forenziki preiskujejo poslovne in zasebne prostore, kjer iščejo materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Za kaznivo dejanje zlorabe notranje informacije po 238. členu KZ-1 je predpisana zaporna kazen do 5 let, so še sporočili v GPU.

Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo RS.