Kačna jama usodna za starejšega moškega

Moškemu, sicer jamarju in jamarskemu reševalcu, je verjetno zdrsnilo v 186 metrov globoko brezno.

Objavljeno
15. november 2015 09.41
Vaja jamskih reševalcev.V Lipici.23.3.2013
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Divača – V Kačni jami pri Divači je ponoči potekala reševalna akcija, v kateri so iz jame prinesli posmrtne ostanke starejšega moškega. Zanj je bil usoden padec v 186 metrov globoko vhodno brezno, šlo naj bi za zdrs, so ocenili jamarski reševalci, ki so danes ob 5. uri končali akcijo.

Kot je danes za Slovensko tiskovno agencijo povedal podpredsednik Jamarske zveze Slovenije Marko Zakrajšek, so v Kačni jami v soboto raziskovali trije češki jamarji. Ob odhodu iz jame so na dnu vhodnega brezna naleteli na posmrtne ostanke starejšega moškega. Eden izmed njih je zato pohitel ven in poklical na Center za obveščanje.

Jamarski reševalci so bili o nesreči obveščeni nekaj minut pred 20. uro. Steklo je reševanje, ponesrečenega moškega so z nosili začeli iz jame dvigati ob 1.40. Nosila so bila zunaj jame ob 3. uri, zdravnik iz sežanske NMP pa je lahko le potrdil smrt, odrejena je bila sodna obdukcija.

V reševalni akciji je sodelovalo 19 jamarjev iz sežanskega, postojnskega, ljubljanskega in kranjskega jamarskega reševalnega centra, gasilci PGD Divača in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana ter policija.

Zakrajšek je povedal še, da je bil pokojni jamar in jamarski reševalec, ki je prišel verjetno pogledat na rob jame, saj je zunaj opazil avtomobile čeških jamarjev. Območje okrog jame pa je zaradi odpadlega listja še bolj nevarno kot sicer, k nesrečnemu dogodku naj bi pripomogla tudi tema, saj naj bi se nesreča zgodila po 18. uri.

Kačna jama leži v neposredni bližini Divače, dolga je skoraj 14 kilometrov in globoka 280 metrov, kar jo uvršča med najdaljše slovenske jame. Vhod v jamo se začne v veliki vrtači, vhodno brezno pa je visoko kar 186 metrov. Skozi jamo poteka tudi en del podzemnega toka reke Reke.

V Kačno jamo se je prvi spustil Anton Hanke leta 1889, med prvimi obiskovalci jame pa je bil tudi Divačan Gregor Žiberna Tentava.