»Kaj naj naredim? Naj ubijem še sebe?«

Uboj v stanju neprištevnosti: Saferju Smajloviću očitajo, da je po prepiru do smrti zabodel 32-letnega policista.

Objavljeno
26. september 2013 19.45
dja/sojenje
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – »V Novicah sem prebral, da sem umoril človeka. A to nisem jaz, jaz nisem zverina. Mislim, da je njegovim staršem hudo. A kaj naj naredim? Naj ubijem še sebe?« je na sodišču zmedeno govoril Safer Smajlović, ki mu tožilstvo očita uboj v stanju neprištevnosti.

Enaintridesetletni Trboveljčan Safer Smajlović je s pomočjo pravosodnih policistov komaj zmogel pot v tretje nadstropje ljubljanskega okrožnega sodišča, kjer mu sodijo zaradi uboja 32-letnega Radenka Pušića.

Tožilstvo mu očita, da ga je 30. junija 2013 okrog 23. ure pred lokalom Kokos na Prapretnem pri Hrastnikom z nožem dolžine 25 centimetrov, rezilo je bilo dolgo 11 in široko tri centimetre, šetkrat zabodel v prsni koš, da je zaradi izkrvavitve umrl.

Med dejanjem ni bil prišteven, zato svojega ravnanja ni imel v oblasti. Smajlović ima sicer psihoorgansko bolezen, postavili so mu diagnozo hude epilepsije, neprištevnost pa je bila tudi posledica zastrupitve s alkoholom. Glede na vse tožilstvo zanj predlaga izrek ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja v ustanovi.

Policisti so po dogodku sporočili, da se je 31-letnik sprl z njihovim kolegom, ki takrat ni bil v službi. Prepir in obračunavanje sta nadaljevala pred lokalom, moški pa je večkrat zabodel 32-letnika.

Čeprav jemlje tablete, je pil alkohol

Da je očitke le delno razumel, je na sodišču povedal Smajlović in pojasnil, kar o dogodku ve sam. Opisal je, da sta tistega večera prijatelja prišla k njemu domov. Po popivanju, sam je spil pol litra rakije, so šli najprej v gostilno Hrastnik, kjer je rakijo zalival s štok-kolami: »Vso noč sem pil alkohol, zraven pa moram trikrat na dan jemati še tablete za epileptične napade,« je povedal, a zatrdil, da ni »kronik«, ampak da pač pije, kadar se mu zahoče. Včasih vsak dan, nato eno leto nič. Nato so se odpravili še v Kokos bar. »Naročil sem pijačo, potem je pa odrezano, ničesar se ne spomnim.«

Čez pol ure že pozabi, da je z nekom govoril

»Kdo pa je to?« je Smajlović vprašal tožilko Majo Ulčar, ki jo je zanimalo, ali se spomni vsaj prepira z Radenkom Pušićem. Ko mu je pojasnila, da je to ta, za katerega mu očitajo, da ga je zabodel z nožem, pa se je začel čuditi: »S kakšnim nožem?«

Da se ne spomni, da bi sploh imel nož, je dejal sodnici Ireni Škulj Gradišar in pojasnil, da ima slab spomin: »Danes bom govoril z vami, a bom čez pol ure že pozabil, da sva govorila,« je pojasnil. Na sodišču je še povedal, da je že trikrat poskusil narediti samomor, dvakrat s tabletami, tretjič si je prerezal žilo na vratu, vse zato, ker je tako bolan in živčen. Pri desetih letih so mu odkrili tumor na možganih in ga operirali, a posledice bodo ostale do konca življenja. »Vsaj toliko so me v Soči spravili k sebi, da lahko hodim. Včasih pomislim, da bi se ubil, moje življenje je namreč uničeno. Če se rodiš invalid, je drugače, jaz pa sem bil do desetega leta popolnoma zdrav.«

Smajlović je bil nekaj časa v priporu na Povšetovi v Ljubljani, potem so ga premestili na mariborsko psihiatrijo.

Na sodišču so danes zaslišali še nekaj prič. Že po dogodku sta Smajlovićeva prijatelja, ki sta bila z njim v Kokos baru, dejala, da so bili ob šanku, nenadoma pa sta se začela Pušić in Smajlović zmerjati. Smajlović je nato hotel s kozarcem udariti Pušića, a mu je prijatelj to preprečil. Videti je bilo, da sta se oba pomirila, toda ko so morali zaradi zaprtja lokala ven, sta nadaljevala prepir. Nenadoma sta zunaj ležala na tleh in se ruvala, nato pa se je zgodilo.

Sojenje Smajloviću se bo nadaljevalo 24. oktobra, ko bodo zaslišali sodnega izvedenca za psihiatrijo.