Kaj se je dogajalo pred smrtjo Gašperja Tiča

Sodna izvedenca Balažic in Haring sta pričala o poškodbah na žrtvi ter o krvnih sledeh, najdenih na kraju dogodka.

Objavljeno
03. april 2018 17.57
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana – Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je z zaslišanjem sodnih izvedencev z Inštituta za sodno medicino nadaljevalo sojenje Stefan Cakiću za smrt igralca Gašperja Tiča. Po oceni izvedencev je celotno dogajanje trajalo od 10 do 30 minut, medtem ko je obdolženčeva obramba prepričana, da je usodnega jutra vse potekalo bistveno hitreje.

Usodni sta bili vbodni rani, ki sta poškodovali pljuča in vranico

Sodna izvedenca Jože Balažic in Gregor Haring sta danes pričala o poškodbah na žrtvi ter o krvnih sledeh, najdenih na kraju dogodka. Balažic je sodnemu senatu pojasnil, da je imela žrtev 17 vbodnih in obrambnih ran, usodni zanj pa sta bili vbodni rani, ki sta poškodovali pljuča in vranico. Krvavitev iz teh dveh organov je v nekaj minutah povzročila smrt igralca, je pojasnil Balažic.

Glede na poškodbe, njihovo lociranost na telesu in obliko je po besedah Balažica moč sklepati, da je šlo za »dinamični dogodek dveh akterjev«, ki je potekal nekaj časa. Po oceni izvedenca je celotno dogajanje trajalo do pol ure, a ne manj kot 10 do 15 minut, zadnje vbodne rane pa je žrtev prejela, ko je bila že v šoku zaradi krvavitve. Rane so bile po opisu izvedenca na zgornjem delu trupa, nekatere je opisal kot »zgrešene zadetke«, obrambne poškodbe pa je Balažic našel na dlaneh in rokah žrtve.

Toksikološka analiza je po besedah Balažica pokazala prisotnost alkohola in kokaina v telesu žrtve.

Izvedenec Haring je analiziral krvne sledi v stanovanju, kjer je umrl Tič. Po njegovih ugotovitvah se je celotno dogajanje, ki je vodilo v smrt igralca, začelo v kuhinji in se preko jedilnice preselilo v spalnico, kjer je žrtev obležala. Tudi po ocenah Haringa je celotno dogajanje trajalo več kot pet ali 10 minut.

Cakićev zagovornik Gorazd Fišer je prepričan, da je celotno dogajanje potekalo bistveno hitreje, okoli dve minuti. Zato je predlagal, naj izvedenec izračuna, koliko krvi je bilo kje na tleh. Balažic je sicer že danes na vprašanje sodnika Cirila Keršmanca pojasnil, da je krvavenje iz pljuč in vranice gotovo trajalo dlje.

Haring je bil tudi dežurni zdravnik za potrebe mrliško ogledne službe na dan smrti Gašperja Tiča, zato je bil skupaj s policijo tudi na kraju dogodka. Opravili so tudi telesni pregled obdolženca in pri tem niso našli poškodb, je povedal.