Kajfežu se je Krambergerjeva posmehovala, bil je postrešček

Bojanu Kajfežu je menda prekipelo zaradi posojenega denarja in posmehovanja Petre Kramberger.

Objavljeno
13. februar 2018 10.55
Sojenje Bojanu kajfežu 18.9.2017 Ljubljana Slovenija [Bojan Kajfež,morilci,sojenja,Ljubljana,Slovenija]
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana – O odnosu med 38-letno Petro Kramberger in Bojanom Kajfežem, ki jo je sredi lanskega aprila v Klubu Pržan ustrelil z osmimi streli iz pištole in mu sodijo zaradi umora, sta na ljubljanskem okrožnem sodišču spregovorili dve priči. »Bila sta si dobra, nista mogla drug brez drugega,« je dejala B. T. o njunem prvotnem razmerju.

»Bil je njen postrešček. Skočil je, ko je rekla,« je razložila B. T., ki je v gostinskem lokalu Klub Pržan pomagala kot natakarica in je bila nekakšna zaupnica Bojana Kajfeža in Petre Kramberger. Pomagala jima je priti v stik z lastnikom lokala, da ga je Krambergerjeva najela v začetku leta 2015, Kajfež pa ji je vseskozi stal ob strani in ji pomagal. Priča je dejala, da je imela občutek, da se je vseskozi bal, da ne bo naredil kaj narobe.

Kajfež je Petri rekel Petrca in je po besedah priče menil, da je sposobna in krasna ženska. Kasneje je menda mnenje spremenil in o obeh njenih lastnostih govoril v pretekliku, za spremembo pa je bil menda kriv moški, v katerega se je zaljubila. Vendar v tem, kar naj bi govoril Kajfež, ni bilo ljubosumnosti, je menila B. T.

Po oceni priče se je razmerje med Kajfežem in Krambergerjevo začelo krhati zaradi denarja, ki ga je bila Krambergerjeva dolžna Kajfežu. Za kolikšne vsote je šlo, priča ni vedela povedati, ker tega nista omenjala: »Ona je enkrat rekla, da je vrnila 10.000 evrov, s katerimi jo je izplačal njen bivši.« Sicer pa je bila najemnica lokala »spodobna punca, organizatorka, bila je zelo temperamentna«. Razmerje med Kajfežem in Krambergerjevo se je spremenilo po dogodku s pokvarjenim bojlerjem v kuhinji, ki ga je Kajfež hotel zamenjati. Med delom mu je bojler padel na nogo, Krambergerjeva pa se je razjezila, češ »da je nesposoben, da ni nič od njega«. Takrat je prekipelo tudi Kajfežu in je odšel s komentarjem, naj delo opravi sama.

B. T. je razložila, da ju je poskušala pomiriti in je s Kajfeževega telefona poslala nekaj pomirjujočih sporočil Krambergerjevi, da bi se dobila in pogovorila, odšla k notarki in pravno opredelila posojilo. Vendar Krambergerjeva ni bila za to. »Bojan pa je govoril, da nima za kruh, da nima za živeti,« je razložila B. T., presenečena nad dejstvom, da ni vedela, da to niso bile prazne besede. Tudi ni slišala, da bi Kajfež kadarkoli grozil Krambergerjevi. Sporočilo, ki ga je Krambergerjevi poslal Kajfež in ga je ona razumela kot grožnjo, je B. T. razumela kot »obup, ne pa grožnjo«.

Večer pred tragedijo sta se s Krambergerjevo slišali po telefonu in dejstvo, da je Kajfež obupan, je Krambergerjeva sprejela z besedami: »Pa kaj bo naredil? Bo to požgal? Jaz se ga bojim.« Na vprašanje, ali je bila prestrašena, je B. T. razložila, da ni zvenela prestrašeno, prej nesramno. Poskušala jo je pomiriti oziroma pripraviti do pogovora s Kajfežem, vendar Krambergerjeva na to ni bila pripravljena.

Na dan streljanja, 7. aprila, priče ni bilo v lokalu, saj je delala do 15. ure. V lokal je prišel tudi Kajfež, ki si je naročil viski in potem še enega, čeprav ponavadi nikoli ni pil alkohola. B. T. mu je poskušala dopovedati, da alkohol ni rešitev, še posebej zato, ker je vedela, da ga je iz alkohola – ker se je zapil – rešila Krambergerjeva.

Malo lepih besed pa je imel o Krambergerjevi M. T., ki je bil v lokalu zaposlen tri mesece konec leta 2016 kot kuhar. Razložil je, da je bila Krambergerjeva vedno sovražno nastrojena do Kajfeža, ta pa ji je bil vedno pripravljen pomagati. Njun odnos je bil ponižujoč, saj je bila menda ona nehvaležna, nič naj ne bi bilo dovolj dobro zanjo: »Kajfež jo je vseskozi spraševal, kdaj mu bo vrnila denar, ona pa je bila posmehljiva, pošiljala ga je nekam in mu grozila, da bo nad njega poslala ljudi.«

Podobno kot B. T., ki je v lokalu enkrat videla in tudi fotografirala nahrbtnik, poln zdravil, je tudi M. T. v kuhinji lokala videl kokain in ga tudi poskusil. Zato tudi ni bilo presenetljivo, da je lokal, ki so ga na začetku hoteli »spraviti na višji nivo«, počasi propadal in postal znan po žurih zaprtega tipa. Krambergerjeva je bila, je dejal M. T., »zelo provokativna ženska«, ki je tudi njemu dolgovala denar, tako kot tudi drugim, ki so prihajali v lokal in ga hoteli izterjati.