Kakšni so bili stiki med Krašovcem in ministrstvom?

Na to vprašanje se osredotočajo na sojenju nekdanjemu ekonomu mariborske nadškofije.

Objavljeno
05. september 2013 12.23
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje - Pred senatom pod vodstvom sodnice Romane Gradič se nadaljuje sojenje nekdanjemu ekonomu Nadškofije Maribor Mirko Krašovcu, ki je obtožen pomembnega vpliva pri goljufiji za 1,72 milijona evrov za obnovo dvorca Betnava.

Danes je pričal takratni predstojnik direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu Marjan Hribar.

Sojenje, ki je razpisano tri zaporedne dni in se je začelo včeraj, nadaljevalo pa se bo jutri, se zdaj osredotoča na stike med Krašovcem in ministrstvom.

Hribar je danes izpričal, da se s Krašovcem ni nikoli pogovarjal o možnosti, da bi družba Dvorec Betnava zahtevala prvi del evropskih sredstev z lažnimi prikazi opravljenih del. »Občutek imam, da je Vegrad izigraval upravičenca (Dvorec Betnava - op.p.) in ga postavljal v situacijo izsiljevanja za nadaljevanje projekta,« je dejal Hribar in še, da on in njegove sodelavke niso nikoli dali obljube, da je možno dati zahtevek za izplačilo z lažnimi situacijami opravljenih del na gradbišču. »To odločno zavračam,« je zatrdil Hribar.

Avgusta 2010 so ugotovili, da Vegrad ni vgradil materiala, za katerega je Betnava prejela denar, to se je oktobra potrdilo tudi na sestanku s Krašovcem na ministrstvu, ki je zahtevalo vračilo denarja. Prejelo ga je julija 2011, septembra so primer naznanili OLAF, potem pa še slovenskim organom pregona.