Kam vse bodo denarni tokovi odpeljali preiskovalce

Policijo zanimajo tudi posli z zemljišči, ki niso povezani s Stožicami, in nejasne denarne transakcije.

Objavljeno
29. september 2012 19.33
Slovenija, Ljubljana, 27.September2012, Preiskava pri Zoranu Jankovicu. Foto: Igor Zaplatil/DELO
Iva Ropac, Anuška Delić, Janez Petkovšek
Iva Ropac, Anuška Delić, Janez Petkovšek
Ljubljana – Na končne ugotovitve kriminalistov, ki bodo potrdile ali ovrgle sume o domnevno sumljivih poslih, v katere naj bi bil vpleten Zoran Janković, bo treba še počakati. Preiskovalci pregledujejo zaseženo gradivo, denarni tokovi pa jih vodijo tudi v tujino.

»V tej fazi postopka ni mogoče natančno opredeliti števila osumljencev, ker ves čas preiskave poteka zbiranje, analiziranje in vrednotenje pridobljenih podatkov oziroma dokazov,« poudarja Drago Menegalija, predstavnik Policije za odnose z javnostjo za področje kriminalitete. Znano je, da so kriminalisti z odredbo za hišno preiskavo poleg Zorana Jankovića ter njegovih sinov Jureta in Damijana obiskali tudi Jadranko Dakić, Uroša Ogrina in Zlatka Srako ter 14 pravnih oseb. Napovedujejo, da se bodo v posle ljubljanskega župana in njegovih sinov še bolj poglobili. Pod drobnogledom je prodaja zemljišč, ki niso povezana s projektom Stožice – predvsem spremembe namembnosti zemljišč v lasti Jankovićevih sinov v zazidljive, kar jim je precej dvignilo vrednost, sporne nakupe nepremičnin in nejasne denarne transakcije. Preiskujejo tudi tokove denarja, ki prek podjetij vpletenih vodijo v tujino. Morda so tudi zato hrvaški mediji četrtkovi policijski akciji namenili veliko pozornosti.

Del denarnih tokov vodi na Hrvaško

Damijan Janković je namreč naveden kot zastopnik družbe E-gradnja, d. o. o., ki je v Zagrebu registrirana za promet z nepremičninami, trgovino in gradnjo. Potem ko je E-gradnja, v kateri ima Damijan Janković pet, Electa Inženiring pa 95 odstotkov, novembra lani na bančni račun Electe Naložb nakazala 723.000 evrov, je ta na račun Zorana Jankovića isti dan nakazala 550.000 evrov kot vračilo kredita. Pri tem iz preiskovalcem dostopnih podatkov menda ni razvidno, za vračilo katerega posojila gre, trditve, da gre za vračilo dolga, saj je Zoran Janković Electo pred leti prodal sinovoma, ki mu od takrat plačujeta v obrokih, pa jih menda niso povsem prepričale.

E-gradnja je denar, ki ga je potem prenakazala Electi, ta pa Jankoviću, dobila od družbe Šted-Invest, ki pa je 2,98 milijona evrov kratkoročnega posojila dobila od Štedbanke nekaj dni pred tem. Pri tem naj kot zanimivost zapišemo, da ima Šted-Invest le za 2,49 milijona evrov kapitala, lastnik Šted-Investa pa je Željko Udovičić, po nam dostopnih informacijah član upravnega odbora hrvaške rokometne zveze (spomnimo, da je ljubljanski župan od leta 2005 častni predsednik Rokometne zveze Slovenije). Direktor Šted-Investa je Damir Poljak, čigar ime smo prav tako našli v hrvaški rokometni zvezi – na položaju glavnega tajnika.

Posojilo Šted-Investa je navedeno v letnem poročilu družbe E-gradnje za leto 2011, prav tako kratkoročno posojilo »družbi v tujini« (Electa Naložbe) v višini 200.000 evrov, z družbo Danila Kovačiča Potentia pa vodijo spor zaradi 13.429 evrov dolga. Konec lanskega leta je imela družba na bančnem računu dobra dva milijona evrov gotovine. E-gradnje so na začetku decembra lani s svojega bančnega računa družbi Electa Naložbe nakazale 200.000 evrov kot posojilo, Electa Naložbe pa je 33.000 evrov isti dan kot posojilo nakazala naprej družbi Humanomed Consult GmbH (avstrijska družba, ki se ukvarja z bolnišnično oziroma zdravstveno dejavnostjo).

Pri tem je zanimivo, da so se skupne obveznosti E-gradnje, ki je lansko leto končala s 155.000 evri izgube, do slovenske Electe od leta 2010 do 2011 s 789.000 evrov znižale na 115.000 evrov, pretežno zaradi odplačila 600.000 evrov posojila.

Janković, brata Šešok in zemljišča

Policijska preiskava sumov nevestnega poslovanja, zlorabe položaja, sumljivih finančnih in nepremičninskih poslov ljubljanskega župana bi se lahko razširila na posameznike in njihova podjetja, ki so bila omenjena v končnem poročilu državnozborske komisije. To je v preteklem mandatu vodila poslanka SDS Alenka Jeraj. Osredotočila se je na prepletenost župana, njegovih sinov Jureta in Damijana ter številnih domačih in tujih podjetij pri nakupih in preprodajah zemljišč na območju MOL ter spreminjanju njihove namembnosti iz nezazidljivih v zazidljiva. Raziskovala pa je tudi povezanost slovenskih podjetij s slamnatimi podjetji v tujini, predvsem na Cipru.

Na seznamu zaslišanih ali vsaj povabljenih prič, ki vsebuje več deset imen, najbolj izstopa podjetje Taxgroup, ki je v lasti bratov Klemna in Matije Šešoka. Ta družba je leta 2005 ustanovila podjetje KLM, katerega zastopnik je Damijan Janković, v nadzornem organu pa so trije člani družine Šešok. Pomembna je, ker je prek nje (večinoma z asignacijskimi pogodbami) poslovala Electa, potem ko so ji blokirali bančne račune.

Brata Šešok sta tudi med ustanovitelji ciprske družbe Finadria Holdings Limited, ki je bila do 10. oktobra lani tretjinska lastnica družbe Hotel Cubo. Po podatkih davčne uprave je Taxgroup najel šest milijonov evrov posojila za družbo Hotel Cubo. Večina tega je šla za poplačilo posojila, ki ga je podjetje Boštjana Trstenjaka že prej vzelo za obnovo hotela, preostalo pa za plačilo storitev. Po oktobru lani so v družbi Hotel Cubo nastale lastniške spremembe, saj so izstopili vsi ciprski družbeniki, poleg Finadrie še Disonco Investment in Green Appollo Holding.

Na davčni upravi sumijo, da je s podjetjem Green Appollo povezan Denis Pere, ki je trenutno vpisan kot edini lastnik Hotela Cubo. Pere je tudi lastnik podjetja Dema plus, za katero je Durs ugotovil, da je vodilo investicijo v hotel. Dema plus pa je leta 2009 od Jureta Jankovića na račun prejela skupaj 640.000 evrov. Zanimivo je še, da je lani od podjetja Hotel Cubo prejela več kot milijon evrov, v nasprotni smeri pa je šlo 830.000 evrov. O tem davčna preiskava še poteka.

Kriminaliste bo najbrž zanimal tudi decembra lani potrjen dopolnjeni osnutek občinskega prostorskega načrta v Podutiku in z njim povezan projekt 50 stanovanj v kamnolomu v Podutiku. Formalni investitor naj bi bilo podjetje VAZ, lastnik 112.000 kvadratnih metrov zemljišč pa podjetje Tabia, povezano s podjetji na Cipru. Zemljišče, ki je bilo prej v lasti več fizičnih oseb, po nekdanjem dolgoročnem prostorskem načrtu mesta pa je bilo namenjeno parku in rekreaciji, je namreč po tem, ko ga je odkupil Zdravko Šinko (ustanovitelj in lastnik podjetja VAZ in tudi solastnik podjetja Tabia), spremenilo namembnost – po novem je tam zdaj dovoljena gosta stanovanjska pozidava.

V poročilu državnozborske komisije se Tabia pojavlja tudi kot lastnica zemljišč za počivališčem Barje. Po ugotovitvah komisije je »Jure Janković upravičeni lastnik družbe s Cipra [Disonco Investment], ki da je bila udeležena v špekulaciji z OPN MOL na tem zemljišču«. Tabia, ki je dvetretjinska lastnica družbe VAZ, tretjino pa ima v lasti ciprski Disonco, je hkrati tudi tretjinska lastnica Hotela Cubo in ima četrtinski delež v podjetju Trstenjak 2000. V navedenih družbah se poleg županovega sina Jureta pojavljata tudi brata Šešok in Boštjan Trstenjak.

Novosti s Cipra

V ciprskem registru smo pogledali stanje in zgodovino v vseh tamkajšnjih družbah, ki so jih mediji (ali drugi) v zadnjem času povezovali z bratoma Janković: Ranstad Holdings, Tomatiz, Disonco Investment, Finadria Holdings, Green Apollo Holding in Blue Train Investments. Vse kaže, da so družbe med seboj tako ali drugače povezane. Prav vse je ustanovila ista ciprska družba One World oziroma njeni poganjki, kot direktorji so se v njih izmenjevali isti ciprski državljani (praviloma državljanke) in kot formalni lastniki najprej One World, nato pa fiduciarne družbe Christabel. S to povezana družba Christabel Secretarial Services zdaj upravlja vsa navedena, razen Blue Traina.

Le v nekaj primerih so se med direktorji oziroma lastniki pojavili slovenski državljani in pri tem je družba Finadria še najbolj transparentna. Brata Šešok sta direktorja družbe in hkrati edina družbenika v podjetju s tisoč evri vplačanega kapitala. Predtem je bila družba v lasti ciprskega Taxgroup Fund, ki je zdaj prav v lasti Finadrie in ima izmed vseh navedenih največ, deset tisoč vplačanega kapitala.

Jure Janković se neposredno pojavi le v družbah Green Apollo in Blue Train Investments, in sicer kot direktor ... za en sam dan. Ta položaj je v obeh družbah zasedal na isti dan, 26. maja 2009, ob njem pa še Danijel Ninic z Dunaja. Toda družba Blue Train je zdaj v likvidaciji, pri čemer jo je maja 2011 prevzela še ena ciprska družba Otay Limited. Ta ima 5000 evrov vplačanega kapitala in je v lasti ciprske državljanke Marianne Vazileio. Jure Janković je sicer za medije potrdil le, da je družbi Blue Train posodil denar, ki je bil tudi vrnjen.