Kameniku na Reki osem let zapora

Ena najstrožjih hrvaških kazenskih sodnic Ika Šarić je na današnjem izreku sodbe v Reki 37-letnega Kristijana Kamenika obsodila na osem let zapora.

Objavljeno
07. september 2009 17.15
Boštjan Celec
Boštjan Celec
Reka - Na današnjem izreku sodbe na reškem županijskem sodišču je ena od najstrožjih hrvaških kazenskih sodnic Ika Šarić obsodila 37-letnega Kristijana Kamenika na osem let zapora. Prepričana je, da je Slovenec iz Bosne tihotapil heroin na Hrvaško in si na Reki ustvaril mrežo preprodajalcev, ki je drogo od novembra 2007 do marca 2008 preprodajala tamkajšnjim odvisnikom.

"Za to kazen bi vam lahko izrekla najmanj pet in največ 40 let zapora. Ker pa ste dejanje deloma priznali in ker ste ga po ugotovitvi sodnih izvedencev psihiatrov storili v zmanjšani prištevnosti, se mi zdi osem let zapora za vas kar primerna kazen."

Resnici na ljubo pa zapor ni edina kazen za Slovenca. Plačati bo moral tudi stroške postopka in sodnih izvedencev psihiatrov ter vrniti 365 tisoč kun, kolikor jih je kot šef združbe po njenem mnenju zaslužil z umazanim poslom. "In ker nočemo, da bi se takšni ljudje, ko ste vi, po prestani kazni še kdaj vrnili v našo državo, vam izrekam tudi ukrep dosmrtne prepovedi vstopa na Hrvaško."

Od 13 članov Kamenikove združbe jih je sicer bilo danes obsojenih enajst, skupno pa jim je sodnica Šarićeva izrekla kar 57 let in šest mesecev zapora. Z enako kaznijo kot Kamenik se je izvlekel tudi drugoobtoženi Rečan Marijan Surjan, skupaj naj bi namreč poveljevala združbi preprodajalcev.

Kamenikov odvetnik Klavdijo Dekleva je že napovedal pritožbo na vrhovno sodišče, saj naj bi bilo po njegovem v igri manj heroina, kot je ugotavljalo sodišče - nekaj manj kot štiri kilograme. "Bilo ga je le za kak kilogram, zato bi lahko bil moj klient tudi obsojen na precej nižjo zaporno kazen."