Kamniški požigalec kozolcev še ne miruje

Na območju Kamnika se podtaknjeni požari kar vrstijo. V noči na torek sta gorela dva kozolca, na območju kamniške policijske postaje pa je letos gorelo že 30-krat. Občani že organizirajo nočne straže.

Objavljeno
25. avgust 2009 22.28
Karolina Vrtačnik/Ksaver Dolenc
Karolina Vrtačnik/Ksaver Dolenc
Kamnik - V noči na torek sta v okolici Kamnika zagorela še dva kozolca. Skupno število domnevno podtaknjenih požarov se je tako že približalo desetim in Kamničane skrbi, kje bo požigalec netil, ko bo požgal vse kozolce. Zvedeli smo, da ponekod imetje že varujejo tudi lastniki sami, ki so organizirali nočne straže, kamniški policisti, pa naj bi dobili okrepitve.

 

Prostovoljni gasilci iz Kamnika so se morali v noči na torek dvakrat spopasti z rdečim petelinom. Kako uro pred polnočjo so se zapeljali na Streliško, kjer so očitno zdolgočaseni nočni objestneži zažgali zabojnik za odpadni papir, v torek okrog enih zjutraj pa so hiteli na Perovo, kjer je ogenj požiral dvoje lesenih kozolcev. Ni dvakrat reči, da je bil ogenj podtaknjen. Policisti in kriminalisti še zbirajo podatke o morebitnih požigalcih, navsezadnje ne gre niti za prvi niti osamljen primer.

 

Jože Oblak ml., poveljnik GPD Kamnik, ki je sodeloval tudi v zadnjem nočnem gašenju, je povedal, da sta bila okrog ene ure zjutraj požgana dva kozolca, med njimi tudi tisti, ki so ga lastniki ravno dobro obnovili po prejšnjem požigu. Vzorec požiga je bil enak kot pred tednom dni v Podgorju, ko je prav tako okrog enih zjutraj zagorelo, spet v noči na torek. Pri gašenju vsakokrat sodeluje od 15 do 23 gasilcev, v zadnji intervenciji so morali uporabiti pet vozil; enega za gašenje gorečih zabojnikov za odpadke, štiri pa v bližini Perovega, kjer sta hkrati gorela sosednja kozolca.

 

Oblak je v pogovoru za Delo ostro zanikal navedbe, da naj bi bil storilec iz gasilskih vrst, saj pravi, da imajo vsako leto okoli dvesto intervencij, in ne vidi razloga, da bi si jih kdor koli od njegovih mož želel še več. Zaradi načina požigov meni, da gre morda za mlajšega objestneža, saj ti praviloma začnejo s požigi smetnjakov, kot se dogaja v Kamniku. Pravi, da gasilci še niso utrujeni, čeprav so zadnje tedne nočne intervencije vse pogostejše, zato upa, da bodo nepridiprava čim prej izsledili.

 

Tudi kamniški župan Tone Smolnikar upa, da bo požigov konec, saj je bil eden od požarov podtaknjen znotraj Kemijske industrije Kamnik (KIK), kjer izdelujejo eksplozivna sredstva; to območje zaradi narave proizvodnje terja posebno varnost. Smolnikar se je po tem dogodkih pisno obrnil na ministrici Kresalovo in Jelušičevo, ter ju zaprosil za okrepljeno varovanje, a pravi, da odgovora še ni dobiel in da bolj kot na njun dopis računa na okrepljene aktivnosti na omenjenem območju. S Policijske uprave Ljubljana pa so sporočili, »da policisti Policijske postaje Kamnik izvajajo ukrepe za izsleditev storilca oziroma storilcev omenjenih kaznivih dejanj v skladu s pravili in izkušnjami stroke«.

 

Kot smo še zvedeli na ljubljanski policijski upravi, je na območju kamniške policijske postaje letos gorelo že 30-krat. V osmih primerih ni bilo težko ugotoviti, zakaj je ogenj zajel zgradbo, pa naj je šlo za vžig saj v dimniku, kakšno pregretje, samovžig ipd. Statistika je naštela tudi šest travniških požarov. Možje postave so doslej na pristojno tožilstvo poslali pet poročil in eno kazensko ovadbo. Trinajst požarov je še v preiskavi in vzrokov zanje še niso ugotovili, prav tako pa preiskujejo še šest požarov, pri katerih so dobro ve, zakaj je zagorelo. Kako daleč pa so preiskovalce pripeljale dosedanje poizvedbe za nočnimi požigalci, seveda nismo zvedeli.


Iz sredine tiskane izdaje Dela