Kangler je bil pionir med pridelovalci lubenic

Tatjana Kangler je pojasnjevala, da je družina živela skromno, a kljub temu bogato.

Objavljeno
12. junij 2017 19.32
Faranc Kangler, 25.5.2015, Maribor
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar
Ljubljana – Nekdanja žena Franca Kanglerja Tatjana Kangler je morala danes pred ljubljansko okrožno sodnico Boženo Novak na dolgo in široko razlagati, kakšen življenjski stil je imela družina Kangler med letoma 2002 in 2014, kolikor let je zajela finančna preiskava, koliko so bili zapravljivi in kakšne avtomobile so imeli.

Specializirano državno tožilstvo od Kanglerja zahteva odvzem 256.000 evrov, kolikor naj bi znašala vrednost premoženja nezakonitega izvora. Na sodišču mora poleg njega sedeti tudi njuna hčerka Maša Kangler. Ta se je znašla v postopku, ker je s pogodbo o preživljanju oče polovico lastništva prenesel na hčer. Razliko med dohodki in premoženjem je sicer tožilstvo najprej ocenilo na 121.800 evrov, sporen naj bi bil nakup stanovanja na Pohorski. Ko je Kangler pojasnjeval, od kod mu denar, in omenjal tudi prihodke iz kmetovanja, pa je zahtevek dvignilo na 256.600 evrov – z argumentom, da je, spet na sporen način, obnovil kmetijo v Zimici, prišteli so tudi nakup starejšega avta in traktorja.

Na dopust je tovoril hrano

Kanglerjeva nekdanja žena je še povedala, da je Kangler kmetoval predvsem zaradi sprostitve po »psihično stresnem delu«. S prejetimi denarnimi sredstvi ob poroki sta si tako kupila staro kmetijo na Zimici z nekaj parcelami, kjer se je ukvarjal s kmetijstvom. Tako so od prodaje pridelkov, živali in lesa na leto zaslužili do 15.000 evrov. Poleg vzreje svinj, ovc, koz, piščancev so Kanglerjevi med letoma 2002 in 2014 med drugim pridelovali tudi lubenice. »Bil je pionir v teh vrstah in so mu dobro uspevale,« ga je pohvalila Tatjana. Prav tako je poudarila, da so ves čas živeli skromno, a po njenih besedah kljub temu bogato. »Z denarjem smo vedno ravnali skrbno. Do frizerja grem jaz dvakrat na leto, h kozmetičarki ne hodim, k pedikuri tudi ne,« je pojasnila priča in se spominjala dopustovanj na Pagu. Tja je Kangler tovoril polno hrane in ves čas so si tako kuhali sami.

V poročilu o finančni preiskavi jo je najbolj zmotila ugotovitev, da je hčer prejemala neimenovane dohodke. Denar je namreč prejela od študentskega dela, pa od staršev, nekaj pa ga je tudi sama zaslužila s prodajo domačih češenj. Teh je bilo, kot še pravi Kanglerjeva, na kmetiji ogromno, tako kot mesa.

Beseda je nanesla tudi na avtomobile, ki so jih imeli v družini. Tako je bilo slišati, kako je, dokler ni zasedel županskega stolčka, Kangler vozil opel vectro, žena je vozila peugeot 207, nato pa so avto prodali in kupili audi A4. Potem pa so prodali tudi tega in kupili audi A6. »Za audi A6 sem vzela operativni lizing,« je povedala. Hčeri pa so leta 2010 kupili citroen C4. Kangler je sicer kupil tudi mercedesa oldtimerja. »Kupil ga je v zelo slabem stanju. Star je bil več kot 30 let. Moj stric ga je kleparsko obnovil. Zelo dobro je videti,« je še povedala priča.

70.000 evrov dobil od očeta, 50.0000 od brata

Da so lahko kupili 132.000 evrov vredno stanovanje na Pohorski, so morali tako izprazniti družinske prihranke kot tudi najeti kredit, kar je storila sama. Tatjana Kangler se ob tem še dobro spominja, kako se je njen tast teden dni po krstu Maše leta 1995 odločil, da bo sinu dal okoli 70.000 evrov. Za ta korak se je odločil, ker je tako od sina želel, da skrbi zanj, za svojo mamo ter invalidno in nepokretno sestro. Po smrti Kanglerjevih najožjih sorodnikov se je skupaj z bratom dogovoril, da mu plača 50.000 evrov, nekdanji župan pa se bo v njegovo korist odpovedal dedovanju po materini smrti. K vsemu temu pa je treba prišteti še denar od kmetovanja.

Priča je tudi pojasnila, da so vse od rojstva hčerke naprej varčevali tudi zanjo. Odprli so poseben račun, kamor so nakazali denar, ki ga je bodisi dobila za božička bodisi za rojstni dan. »Vedno smo ji rekli, da ko boš starejša, bomo pa nekaj naredili s tem denarjem,« je povedala in tako so kupili apartma na Pohorju. Takrat so mislili, da je bila to dobro naložba, kar pa danes ne mislijo več tako. Ker je dala Maša v nakup slednjega svoje prihranke, je postala tudi tretjinska lastnica.