Kangler se je na preiskavo odzval z ovadbo zoper sedem policistov

Kangler je kazensko ovadil odgovorno osebo na policiji, ker je v javnosti podajala lažne podatke.

Objavljeno
23. maj 2011 12.02
Posodobljeno
23. maj 2011 12.02
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor - Mariborski župan Franc Kangler je v povezavi z obsežno kriminalistično akcijo, ki je potekala pred tremi tedni, ovadil sedem policistov.

Ovadbo je poslal skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala, pri čemer je enemu policistu naprtil, da je javnosti predstavil lažne podatke, preden je bila preiskava sploh zaključena.

Uradnim osebam med drugim očita še nevestno delo v službi, izdajanje tajnih podatkov, kršitev človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic ter zlorabo policijskih pooblastil, ker da je policija javnosti posredovala nepreverjene in lažne podatke.

Šef mariborskih kriminalistov Janez Lovrec, ki bi lahko bil eden izmed policistov v Kanglerjevi ovadbi, ovadbe ni želel komentirati, saj z njo še ni seznanjen.

Kangler je na očitke odgovoril v šestih točkah, kolikor jih je navedenih v dokumentu, na podlagi katerega so mu policisti 4. maja za 16 ur odvzeli prostost.

Pod prvo točko je sum jemanja podkupnine pri projektu toplarna (gre za znano zgodbo o menjavi zemljišč), češ da je dobil od podjetja MIK stavbno pohištvo na eni izmed parcel (okna na hišici na Pohorju, op. p.).

Očitek zavrnil z dokumentom ministrstva za okolje in prostor, da je zadeva usklajena s predpisi, glede posestva pa je znova poudaril, da je zanj podelil stavbno pravico.

Pod drugo točko ga policija sumi sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, in sicer, da je od Ivana Hajnška (bivši direktor podjetja MC Line, ki je v mestu vzpostavilo brezžični internet, ter od 1. januarja letos direktor Snage) sprejel darila v obliki računalniške opreme, v vrednosti 5000 evrov, ter da je Hajnšek uredil brezžični internet in spletne strani za Lovsko družino (LD) Duplek.

»Kako je mogoče, da policisti zapišejo, da je na moje posredovanje podaril LD Duplek anteno in uredil spletne strani?« Antene na tem objektu ni, pravi Kangler, pa tudi spletna stran ni urejena: »Edina resnica je, da sva po telefonu razmišljala, da bi bilo dobro, da bi imeli lovci to anteno in spletne strani.« Hajnšek je namreč po Kanglerjevih besedah član LD Duplek.

Zasežena kamera menda sploh ni bila predmet preiskave

Kangler se je ob tem dotaknil tudi zgodbe o zaseženi ptičji hišici (lično hišico je med tem položil na mizo), v kateri je bila kamera. Razumeti ga je bilo, da si je varnostno kamero na posestvu v Zimici omislil na ženino pobudo, ker da se okrog hiše smukajo čudni ljudje.

Trdi, da mu je policija zasegla kamero, ki sploh ni bila predmet preiskave, da je ni dobil od Hajnška in da ima zanjo vso dokumentacijo. Iz prisluha pogovora med Kanglerjem in njegovo ženo policija sumi, da mu je Hajnšek »eno toto kamero zrihtal, ki sama snema, da stane 1000 evrov, pa da potem lahko preko interneta domov gledaš, pa sučeš, pa vse«.

V točki tri je očitek, da je omogočil pravoslavni cerkvi nakup zemljišča v zameno za glasove na volitvah in občino oškodoval za najmanj pol milijonov evrov.

»Kako lahko tako vrednost zapišejo brez sodnega cenilca in analize?« je jezen Kangler. Po njegovih besedah je prodajo potrdil mestni svet, cenilec je pred tem zemljišče ocenil in praksa vseh občin je, da ko se pojavi kupec, dajo nepremičnino v prodajo.

Zavrnil je tudi očitek v točki štiri, češ da je sprejel korist za nezakonito posredovanje, da je posredoval, da so dravske elektrarne podpisale pogodbo z javnim podjetjem Nigrad za čiščenje obrežja Drave. Pomahal je s pogodbo, ki jo je po njegovih trditvah z dravskimi elektrarnami sklenila občina in ne Nigrad.

V točki pet se je Kangler otresal očitka jemanja podkupnine, da je dobil možnost uporabe stanovanju v Portorožu, pri čemer se očitek nanaša na pogodbo med občino in Konstruktorjem glede gradnje kolektorja. Kangler trdi, da je občina privarčevala 200.000 evrov in da pogodbe ne bi podpisal, če ne bi bila usklajena znotraj občinske uprave. Da bi kdaj koli uporabljal sporno stanovanje, pa je ostro zanikal.

Tudi šesta točka se nanaša na domnevno jemanje podkupnine; da je od neznane osebe prejel darilo za najmanj 98.000 evrov v obliki cenejšega nakupa apartmaja na Pohorju v zameno za podelitev koncesije za Pohorsko vzpenjačo Športnemu centru Pohorje za 40 let.

Apartma je za 82.000 evrov kupil od podjetje Tovo Trade (solastnik je Tone Vogrinec), ki je po Kanglerjevih trditvah pred tem šest mesecev zaman prodajalo apartma za 106.000 evrov. Glede koncesije pa: vlada je po enakem vzorcu podelila več kot 20 takšnih koncesij, pa tudi iz dokumenta ministrstva za promet je razvidno, da je občina podelila koncesijo v skladu z zakonom.

»Niti ena točka, na podlagi katerih so mi odvzeli prostost, ni resnična, zato sem vložil kazenske ovadbe, ki se danes ne bodo končale,« pravi Kangler in napoveduje še odškodninske tožbe, tudi proti posameznikom, ki so kakor koli drugače zapisali kakšen podatek in ga sporočili javnosti. Vendar je ob tem poudaril, da niso medijske hiše krive, če je kdo kaj drugače zapisal.

Ovadbe sta podala tudi Ivan Hajnšek, ki je zadevo komentiral z besedami, da »je nevarno biti prijatelj župana Maribora«, in direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner, vsak sta ovadila po tri policiste.

Slednji so med drugim očitali, da je pritiskala na uradnika, da dodeli denar pravni fakulteti za obnovo fasade, čeprav ta ni bila upravičena do sredstev. »To se ni zgodilo. Podpisal sem sklep, da se sredstva ne dodelijo,« jo je v bran vzel Kangler.