Kangler zaradi Astrid Bah tudi pravnomočno obsojen

Sodišče je potrdilo zaporno kazen s preizkusno dobo dveh let. »To je politična gonja sodišča proti meni,« je dejal.

Objavljeno
06. januar 2017 14.31
Faranc Kangler, 25.5.2015, Maribor
M. Č.
M. Č.
Maribor − Višje sodišče v Mariboru je po današnjem poročanju spletne izdaje časnika Večer za nekdanjega župana Franca Kanglerja potrdilo kazen sedem mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let. Ta mu je bila izrečena zaradi posredovanja pri zaposlitvi podžupanje Astrid Bah. Za soobtoženo Tanjo Vindiš Furman je primer menda zastaral.

Kot piše Večer, je višje sodišče sodbo za Kanglerja potrdilo prejšnji mesec. Pogojna kazen sedem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, izrečena 26. januarja lani, je tako menda postala pravnomočna. Na enako kazen je bila obsojena tudi direktorica Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada (JMSS) Maribor Tanja Vindiš Furman, a je menda primer zanjo vmes že zastaral.

Tožilstvo je Kanglerju očitalo, da je v primeru zaposlitve Astrid Bah na stanovanjskem skladu v letu 2009 izkoristil svoj vpliv na direktorico Vindiš Furmanovo, da je zlorabila direktorski položaj. Protipravno je domnevno zaposlila nekdanjo podžupanjo Maribora ter strankarsko kolegico obdolženih, obenem pa tudi poskrbela, da ji je sklad plačal šolnino za podiplomski študij, povzema STA.

»To je politična gonja mariborskega višjega sodišča proti meni,« je v odzivu za Večer danes povedal Kangler. »To je maščevanje, ker višjega sodnika Aleksandra Karakaša niso potrdili za vrhovnega sodnika. Mariborsko sodišče, policija in tožilstvo so zlorabljeni za obračun z mano. Veseli me, da bom lahko čim prej vložil zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, ki bo razveljavilo to sodbo. Kot se je to zgodilo v primeru Vedeževalka,« je še dejal nekdanji mariborski župan.