Kasper na sodišču o Lovšetovi »hudi grožnji«

Predsednik Mednarodne smučarske zveze je povedal, da je zaradi groženj zahteval varnostnike.

Objavljeno
14. december 2015 15.53
bsa/lovse
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana - Da je SMS Tomaža Lovšeta razumel kot hudo grožnjo in da so ga pozneje tudi varnostniki pospremili k stranskemu vhodu, da mu ni bilo treba skozi množico, je na sodišču povedal predsednik Mednarodne smučarske zveze (FIS) Gian-Franco Kasper. Kot priča je bil zaslišan v postopku zoper Janeza Kocijančiča.

Kot je na sodišču povedal Kasper, ki je za postopek, v katerem Lovše Kocijančiču očita žaljivo obdolžitev, priletel iz Švice, je maja 2012 med 48. kongresom smučarske zveze v Južni Koreji k njemu pristopil Tomaž Lovše in zahteval, naj izglasujejo Planico. Na kongresu so namreč izbirali prireditelja svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2017. Naslednjega dne, pred sejo, na kateri so o tem odločali, pa je predstavnik Hrvaške Vedran Pavlek v navzočnosti drugih članov, tudi Kocijančiča, prebral sporočila SMS, v katerih je »šlo za grožnje meni in drugim predstavnikom odbora, češ da mi bodo že pokazali in me uničili«, je pričal Kasper.

Sporočila, ki jih je Pavlek prevedel, je razumel kot hudo grožnjo. Po razglasitvi so ga varnostniki med drugim skozi kuhinjo spremili do sobe, kjer je ostal do naslednjega dne. Na vprašanje Lovšetove pooblaščenke, ali se spomni, da je bilo omenjenih milijon evrov, »da se ga odstrani«, in kako je to razumel, pa je odgovoril, da ne ve, a da ga s položaja direktorja Lovše ne bi mogel odstraniti, ker je bil izvoljen. O grožnjah je predsedstvo sicer obvestil šele po koncu glasovanja, saj bi to lahko vplivalo na njegov potek. »Mogoče kdo potem ne bi glasoval za Planico,« je razložil in še, da so delegati to, za koga bodo glasovali, vedeli že pred prihodom v Južno Korejo.

Lovše namreč trdi, da so sporočila SMS očitno napačno prevajali, in je Kasperja na obravnavi tudi vprašal, ali je to možno, saj je v sporočilih po njegovih besedah govoril le o tem, da bo potrošil milijon evrov, da se bo organizirala opozicija proti njemu, da se ga na kongresu v Barceloni zamenja. Toda o tem bo na sodišču več lahko povedal Pavlek, ki je prav tako predlagan za pričo.

Po Lovšetovem prepričanju je Kocijančič o njem in njegovem vedenju izrekel vrsto neresnic, od tega, da naj bi začel vpiti nanj in na planiška ambasadorja Petro Majdič in Francija Petka, češ da ne bodo dobili nordijskega prvenstva, da se je v baru z besedami lotil še nekaterih drugih članov predsedstva mednarodne zveze, se izdajal za agenta FBI in pošiljal sporočila, da bodo letele glave, če Planica ne dobi prvenstva, prav tako naj bi nadlegoval druge člane zveze in jim hkrati grozil oziroma obljubljal nagrade, če bodo oddali svoj glas za svetovno prvenstvo v Planici.