Kazen za prodajo orožja 
bosta odslužila z delom

Varnostnika sta prek temnega spleta prodajala orožje, a so ju prijeli potem, ko jima je na sled prišel FBI.

Objavljeno
06. junij 2017 14.58
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Ker sta prek temnega svetovnega spleta prodajala kalašnikovke, strelivo, bombe, topovske udare in drugo orožje, so na ljubljanskem okrožnem sodišču obsodili 40-letnega Gregorja Logarja iz okolice Vrhnike in 34-letnega Gregorja Perka iz Ivančne Gorice.

Gregor Logar je kupoval in unovčeval tudi ponarejene evrske bankovce in je na podlagi priznanja dobil dve leti zapora, plačati bo moral tudi 9000 evrov stranske denarne kazni in povrniti 7500 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Perka pa so obsodili na leto in devet mesecev, 1500 evrov denarne kazni in vračilo 11.000 nezakonito pridobljenih evrov. Obsojena je bila tudi 34-letna Tatjana Fišar, ki je od Logarja dobila tri ponarejene bankovce za 20 evrov in jih unovčila, za kar je dobila pogojno kazen in 900 evrov stranske denarne kazni, je poročal Dnevnik.

»Plače varnostnikov so res slabe, prav takšne bodo pokojnine. A vprašanje je, do kod lahko človek še gre, da bi si zagotovil boljšo prihodnost. Vi ste vsekakor šli čez mejo, na kriminalna pota,« je sodnik Boris Gabrijel Hrovat sicer trojici, ki se je preživljala z delom varnostnika, položil na srce.

Po poročanju časnika je prvi na sled Perkovim in Logarjevim poslom prišel ameriški FBI, ki je obvestil našo policijo, ta pa ju ni takoj aretirala, pač pa jima začela prisluškovati in ju tajno opazovati, v preiskavo pa so vključili tudi tajne policijske delavce. Izkazalo se je, da je Perko tisti, ki kupuje orožje, strelivo in eksplozivna sredstva, Logar, po izobrazbi sicer novinar, pa ga ponuja in prodaja prek skritega dela svetovnega spleta. Med novembrom 2015 in decembrom lani sta tako dve avtomatski puški romali h kupcu v Italijo, topovski udar oziroma simulacija topovskega ognja pa na Norveško in v Veliko Britanijo, od koder je bil tudi naročnik plinske pištole. Različno strelivo je Logar poslal v Francijo, Veliko Britanijo, Italijo, na Švedsko in Nizozemsko. Poleg tega je v državah Evrope končalo še vsaj deset ročnih bomb. Nekaj pošiljk so preiskovalci prestregli, ko jih je Logar predal pošti oziroma kurirski službi, nekaj policija v državah kupcev, nekatere pa so naročniki vseeno dobili.

Plačila so potekala v virtualni valuti bitcoin. Zaslužek sta si delila na pol, pri tem pa upoštevala Perkove stroške z nabavo ter Logarjeve s pošiljanjem. Perku so pri hišni preiskavi zasegli 15 kosov eksplozivnega orožja in več kot 1100 kosov streliva. Za Logarja pa se je še izkazalo, da je, tudi prek globokega spleta, nabavil več kot 600 ponarejenih 20-evrskih bankovcev in najmanj enega za 50 evrov. Vsaj 30 jih je unovčil, tri pa izročil Fišarjevi.

Kot je še pisal Dnevnik, je sodnik izpostavil, da sta prodajalca orožja takoj po aretaciji začela sodelovati s policijo, Logar je priznal tudi nekatere stvari, ki ji do takrat še niso bile znane, Perko pa dal določene podatke o prodajalcih orožja, kar policija še preiskuje. »Izgovori, da je šlo orožje za obrambne namene pred begunci, ne morejo biti opravičilo. Ni se vedelo, kdo je kupec in za kaj bo to orožje uporabil,« je po poročanju časnika ob razglasitvi sodbe dejal sodnik in dodal, da sta Perko in Logar korenito ogrožala človeška življenja. V dobro jim je štel, da še nikoli niso bili kaznovani in da so sicer neproblematični in zato je tudi sklenil, da bosta Logar in Perko svojo kazen odslužila z delom v splošno korist.