Kdo so aretirani v današnji akciji?

Zoran Janković, njegova sinova Jure in Damijan, Jadranka Dakić, Uroš Ogrin in Zlatko Sraka.

Objavljeno
27. september 2012 13.27
Posodobljeno
27. september 2012 14.05
Preiskava Jankovic
Redakcija kronike
Redakcija kronike

Zoran Janković

Sodišče je maja letos pravnomočno uvedlo preiskavo proti Zoranu Jankoviću in trem soobdolžencem zaradi domnevne zlorabe položaja oziroma pomoči pri tem kaznivem dejanju.

Očitki se nanašajo na posle v zvezi z nakupom lokacije za Mercator Center v Nišu, ki je bil sklenjen, ko je Janković vodil Mercator.

  • Janković je bil za v. d. direktorja podjetja Mercator Investa imenovan leta 1984.
  • Leta 1997 je bil imenovan za predsednika uprave družbe Mercator, d.d., katero je uspešno vodil do novembra 2005, ko so ga predstavniki največjih lastnikov nekrivdno razrešili.
  • Župan MOL je od leta 2006.

Jure Janković

Mlajši sin ljubljanskega župana se je v preteklosti že srečal z nekaj očitki.

Parlamentarna komisija v prejšnjem sklicu se je ukvarjala z domnevno sporno prodajo zemljišč v Ljubljani in spremembo njihove namembnosti v prostorskem načrtu, ki je bil sprejet julija 2010.

Med spornimi zemljišči je tudi zemljišče na Smodinovcu; z njegovo prodajo naj bi se okoristila tudi družina župana Zorana Jankovića. Po poročanju medijev naj bi županov znanec s pomočjo Jureta Jankovića od družine Seliškar kupil kmetijska zemljišča. Po predlogu prostorskega načrta naj bi ta postala zazidljiva, a je bila ta sprememba umaknjena iz načrta pred njegovim sprejetjem.

Komisija je v zvezi z Electo in podrobnostmi glede nakupa zemljišč ob počivališču Barje ter spremembi njihove namembnosti zaslišala tako Zorana kakor Damijana in Jureta Jankovića, najbolj pa je javnosti ostalo v spominu zaslišanje mlajšega sina ljubljanskega župana Jureta. Ta na vprašanja predsednice komisije Alenke Jeraj (SDS) ni odgovarjal, češ da vsaka njegova beseda sproži kazensko ovadbo. Vsak naslednji Jankovićev odgovor se je zato glasil: »Odgovor enak prejšnjemu«.

Junija 2011 so trije člani preiskovalne komisije DZ o gradbenih poslih (Alenka Jeraj, Franc Pukšič in Zmago Jelinčič) Jureta Jankovića kazensko ovadili zaradi suma krive izpovedi in izdelave ponarejenih dokumentov.

Polovični delež Jureta Jankovića v Electi so skušali prodati na javni državi letos poleti, a neuspešno. Upnik, ki mu sin ljubljanskega župana dolguje tri milijone evrov, je zato predlagal drugo dražbo (ta naj bi bila 15. novembra) in zahteval novo, realnejšo cenitev podjetja Electa, ker meni, da je izklicna cena 2,3 milijona evrov previsoka.

Jure Janković si je na vrat nakopal še en postopek, ko se je zapletel v spor z novinarjem Financ Jako Elikanom. Desetega oktobra 2010 je na povolilnem slavju ljubljanskega župana svojemu kolegu ob pogledu na Elikana rekel: »Daj, ubij tega.«

Grožnja je naletela na številne odzive, med drugim obeh novinarskih združenj in dela politike. Elikan je zaradi omenjenih besed kljub opravičilu župana in njegovega sina podal kazensko ovadbo zoper Jureta Jankovića, spor pa sta rešila s poravnavo.

Jure Janković se je zavezal, da se bo Elikanu javno opravičil in opravil 24 ur družbeno koristnega dela, Elikan pa bo umaknil ovadbo.

Damijan Janković

Direktor in solastnik Electe Damijan Janković, starejši županov sin, ki je ravno danes postal oče, je lani in letos časopisne stolpce polnil z zgodbo okrog policijske zaplembe mercedesa.

Konec julija lani so mu namreč policisti na Kolezijski ulici v Trnovem zasegli belega mercedesa CL 63AMG, ker je vozil brez vozniškega dovoljenja. Proti njemu so podali obdolžilni predlog. Kasneje je sodišče Damijana Jankovića kaznovalo s 500 evri denarne kazni zaradi vožnje brez izpita, zaseženi avtomobil pa vrnilo lizinški hiši.

A mercedes se je kljub temu vrnil v njegove roke: »Res se že kakšen mesec znova vozim v istem mercedesu, vendar le na sovoznikovem sedežu, saj sam nimam vozniškega izpita. Avto je lizinška hiša prodala na dražbi, kjer ga je kupila neka tretja oseba, od nje pa ena od družb v skupini Electa, Electa Naložbe,« je julija povedal za Finance.

Jadranka Dakić

Jadranka Dakić se je po uspešno zaključenem študiju na Ekonomski fakulteti v Ljubljani v začetku leta 1980 najprej zaposlila v podjetju Agrotehnika – Gruda Ljubljana, kjer je spoznavala področje komercialnega poslovanja.

Pozneje je bila skoraj 16 let zaposlena v farmacevtskem podjetju Lek, od tega skoraj 9 let kot finančna direktorica, zadnje leto pa je opravljala naloge članice uprave za področje financ, ekonomike in kapitalskih naložb.

Od leta 1998 do konca leta 2005 je bila članica uprave Poslovnega sistema Mercator, d. d., odgovorna za področje financ, kontrolinga in računovodstva.

Bila je tudi ljubljanska podžupanja.

Trenutno je predsednica sveta Ljubljanskih lekarn in mestna svetnica.

Uroš Ogrin

Direktor Grepa in predsednik upravnega odbora družbe Gradis skupina G Uroš Ogrin je bržkone eden najljubših gradbincev ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Med večjimi projekti so poleg gradnje stadiona v Stožicah sodelovali tudi pri prenovi Kongresnega trga v Ljubljani in tamkajšnji podzemni garaži.

A so bili mega projekti Gradis skupino G, kot kaže, slabo zastavljeni, saj je družba aprila letos sama vložila predlog za prisilno poravnavo. Družba je lani ustvarila 18,2 milijona evrov čiste izgube, leto pred tem pa je končala s skoraj 230.000 evri dobička.

Vodstvo skupine je letos spomladi ocenilo, da obstaja 50-odstotna verjetnost, da jim bo mogoče izvesti prisilno poravnavo in s tem uspešno izvesti prestrukturiranje družbe tako, da bo ta znova postala kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna.

Gradis skupina G je sicer podjetje, ki je pred osmimi leti nastalo po združitvi Gradisa Jesenice, Gradis inženiringa in Gradisa TEO. Uroš Ogrin se je na mesto predsednika uprave Gradisa skupine G povzpel maja 2008. Takrat pa je začel pridobivati tudi lastniške deleže in postal skoraj 40-odstotni lastnik družbe.

Zlatko Sraka

Zlatko Sraka, direktor Energoplana, je bil pred časom nagrajen za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Sraka je bil med četverico, ki je to nagrado Gospodarske zbornice Slovenije leta 2004 prejela v skupini velikih in srednjih družb. Med četverico nagrajenih je bil takrat tudi zdaj že nepravnomočno obsojeni tajkun Bine Kordež, takrat predsednik uprave Merkurja.

Energoplanu – z Gradisom skupino G je solastnik družbe Grep, ki je gradila v ljubljanskih Stožicah – pa v zadnjih letih ni šlo najbolje, saj je od maja v postopku prisilne poravnave. Upniki družbe so prijavili za 266,28 milijona evrov terjatev. Največ terjatev je sicer prijavila NLB, in sicer za 97,79 milijona evrov.