Kitajka podkupovala, da bi uspela na razpisu Pošte Slovenije

Ob pomoči je skušala doseči, da bi na razpisu izbrali izdelke družbe, ki jo je zastopala.

Objavljeno
07. julij 2017 19.01
jer/Pošta Slovenije
M. Č., STA
M. Č., STA
Koper - Koprski kriminalisti so na Pošti Slovenije preiskovali sum, da je 35-letna Kitajka s podkupovanjem in ob pomoči več oseb skušala doseči, da bi Pošta Slovenije na razpisu izbrala izdelke družbe, ki jo je zastopala. Po končanih preiskavah bodo štiri osebe ovadili zaradi suma storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril.

Kriminalistična preiskava, ki se je v dobršni meri vrtela okoli omenjene Kitajke, se je začela sredi lanskega leta, ko je predstavnik gospodarske družbe z območja Policijske uprave (PU) Koper prijavil sum korupcije.

Kriminalisti so ugotovili, da je 35-letnica kot predstavnica večje tuje družbe uslužbencu gospodarske družbe z območja Kopra ponujala podkupnino v zameno za to, da bi poskrbel, da bi njegova družba nabavila izdelke podjetja, ki ga je zastopala kitajska državljanka, je v današnji izjavi za medije povzel vodja sektorja kriminalistične policije PU Koper Dean Jurič.

Moški ni sprejel podkupnine, temveč je dejanje naznanil kriminalistom. Ti so med preiskavo ugotovili, da se je ženska dogovarjala z osebami večje gospodarske družbe s sedežem v Mariboru ter tudi njim ponudila podkupnino v zameno za to, da bi njihova družba nabavila izdelke proizvajalca, ki ga je zastopala.

Pri kaznivem dejanju je Kitajki pomagal 44-letnik z območja Ljubljane, uslužbenec iste družbe, podkupnino pa je sprejel tudi 40-letnik z območja Maribora, ki je v nadaljevanju tudi sam zahteval nedovoljeno nagrado. V zameno za podkupnino je v škodo družbe, pri kateri je bil zaposlen, prilagodil posamezna določila javnega razpisa in tako omogočil, da bi bil na javnem razpisu v vrednosti okoli 700.000 evrov izbran slovenski dobavitelj, ki je ponujal prav izdelke proizvajalca, ki ga je zastopala osumljenka.

Neuradno gre za razpis Pošte Slovenije, kar Jurič ni mogel potrditi niti zanikati. Vodja koprskih kriminalistov je sicer pojasnil, da je pri razpisu šlo »za neko napravo za kontrolo pisemskih pošiljk«.

Pri izvrševanju kaznivega dejanja je sodeloval tudi 50-letnik z območja Ljubljane, direktor in lastnik družbe prav tako s sedežem na območju Ljubljane. Njegova družba je prav zaradi dejavnosti osumljencev najprej sklenila ekskluzivno pogodbo s tujim proizvajalcem in bila nato v sklopu javnega razpisa izbrana kot dobavitelj družbe iz Maribora.

Osumljeni bi si z omenjenimi kaznivimi dejanji pridobili protipravno premoženjsko korist v višini nekaj več kot 50.000 evrov, je navedel Jurič.

Zbiranje obvestil in dokazov se sicer nadaljuje, prav tako pregledovanje elektronskih podatkov in listin, ki so jih zasegli med hišnimi preiskavami pri osumljencih.

Po zaključku predkazenskega postopka bodo zoper štiri osumljence podali kazenske ovadbe zaradi suma storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril, za katere je zagrožena kazen zapora od šestih mesecev do šestih let ter stranska denarna kazen.

Kitajka je sicer pred dnem izvedbe prijetja ostalih osumljencev zapustila Slovenijo, trenutno pa se izvajajo ukrepi za njeno prijetje, je še pojasnil Jurič.