Ključno pričo čakajo na sodišču in v zaporu

Medtem ko njegova pajdaša zaradi izsiljevanja žensk že sedita, je Rok Kološa šele prevzel poziv

Objavljeno
27. avgust 2015 16.55
Slovenija, Maribor, 20.8.2012 - Mitja Bohak in Josip Juhas, v oozadju kljucna prica Rok Kolosa foto:Tadej Regent/Delo
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Roku Kološi, ključni priči v procesu zoper Josipa Juhasa, zrak v sodni dvorani očitno ne prija. Na pozive sodišča se ne odziva in izostanka ne opraviči, poleg tega bi moral biti zaradi izsiljevanja že v zaporu, a je poziv na prestajanje kazni prevzel šele pred dnevi.

Pred dobrimi petimi leti so si Rok Kološa, Josip Juhas in Mitja Bohak privoščili lumparijo, ki je močno odmevala. Šlo je za »niz dobro premišljenih in predhodno dogovorjenih kaznivih dejanj«, je ugotovilo sodišče. Trojica si je vloge pri izsiljevanju žensk razdelila. Osamljenim damam so na svetovnem spletu nastavili past, pri čemer je najtežji del padel na danes 27-letnega Kološo. Z žrtvami si je izmenjal nežnosti in početje posnel z miniaturno kamero. Posnetke je izročil 28-letnemu Bohaku in dve leti mlajšemu Juhasu, ki sta izdelala filmčke in jih poslala na elektronske naslove nič hudega slutečih žensk. Od njih sta zahtevala denar, sicer bodo na ogled še komu drugemu. Mladeniči so strah v kosti nagnali le prvi žrtvi. Z njo je Kološa občeval v avtomobilu na parkirišču pred Mariborskim otokom, zatem pa so od nje družno terjali 2500 evrov. Prestrašena ženska je denar odvrgla v koš na moškem stranišču v nakupovalnem centru Europark, kot ji je bilo naročeno.

Seks je zanj vse

Preostale tri dame – z eno je bil Kološa intimen v avtu, z drugo v stanovanju, s tretjo pa v mariborskem zdravstvenem domu – se izsiljevalcev niso ustrašile, temveč so zadevo prijavile policiji. Izsiljevalci so jih hoteli olajšati za skupaj 18.500 evrov.

Kološa se je na sodišču pokesal, Bohak in Juhas pa sta krivdo ves čas kategorično zavračala. »Žal mi je, da se je to zgodilo. Seksam vse življenje, o seksu razmišljam zjutraj, zvečer, ponoči, vedno. Seks je zame kakor droga. Ljubim seks, zame je seks vse. To sem delal in še delam. Če je seks prepovedan, morajo iti vsi ljudje v zapor. Jaz to delam z užitkom, ne za plačilo. Seks je zame življenje,« je s čustvenim izlivom presenetil Kološa.

Sodišče je trojico pravnomočno obsodilo na zaporne kazni: Juhasa in Bohaka na tri leta in tri mesece, Kološo pa na tri leta in šest mesecev. Juhas je na Dobu od 9. marca, Bohak od 21. aprila letos, Kološi pa sodišče dolgo ni uspelo vročiti vabila. Poslalo mu ga je 22. maja, sprejel pa ga je šele 13. avgusta in ga v zaporu še pričakujejo.

Nagovarjanje k umoru

Možje v modrem so trojici zaradi suma izsiljevanja na prste stopili decembra 2010, na policiji pa se je Kološi povsem razvezal jezik. Kriminalistom je celo razkril stvari, po katerih ga sploh niso spraševali. Juhasa in Bohaka je obremenil, da sta ga nagovarjala k umoru mlade sodelavke v Bohakovem računalniškem podjetju Eveb. Triindvajsetletnico bi moral Kološa umoriti nekega petka med 22. julijem in 23. septembrom v gozdu pri Poljčanah. Tja bi jo pripeljal Juhas, ko bi se z njo vračal z lažnega sestanka na Obali, Kološa bi skočil izza drevesa in jo z razbito steklenico zabodel v vrat. Krivdo za zločin pa bi mladeniči naprtili neznanemu brezdomcu.

A Kološa tega ni hotel storiti, ko ga je nekaj mesecev pozneje zapekla vest in je načrt zaupal policiji, je postal ključna priča na sojenju Juhasu in Bohaku. Ta sta si na prvem procesu prislužila po deset let zapora, po razveljavitvi sodbe pa sta se na ponovljenem sojenju izvlekla z enoletno zaporno kaznijo. Sodišče je namreč napeljevanje k poskusu umora prekvalificiralo v dogovor za kaznivo dejanje. Sledila je zahteva za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, ki pa je sodbo razveljavilo le Juhasu, saj je menilo, da je sodišče prve stopnje preveč poseglo v opis dejanja in ga ne bi smelo spremeniti iz napeljevanja k poskusu umora v dogovor za kaznivo dejanje.