Kmalu začetek sojenja za umor Janka Jamnika

Pravnomočna obtožnica zoper Milka Noviča: Na zatožno klop bo predvidoma sedel po sodnih počitnicah.

Objavljeno
28. julij 2015 18.01
Kriminalisti pred restavracijo Via Bona Ljubljana 17.12. 2014
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – Obramba Milka Noviča, ki mu očitajo umor direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika 16. decembra lani, že od njegovega prijetja opozarja, da so dokazi tožilstva pomanjkljivi. A tožilstvo bo imelo očitke priložnost dokazati na sodišču, saj je obtožnica v tej zadevi postala pravnomočna.

Da je obtožba zoper Milka Noviča, ki jo je tožilstvo vložilo sredi junija, pravnomočna, saj je bil ugovor obrambe zavržen, je potrdila tudi tiskovna predstavnica okrožnega sodišča Mateja Jazbec. Datum predobravnavnega naroka, ko se bo obtoženi Novič lahko zjasnil o krivdi, še ni znan, pričakovati pa je, da bo na zatožno klop sedel po sodnih počitnicah. Usodnega večera okrog 19.40 se je Janko Jamnik pripeljal na parkirišče lokala Via Bona na Tbilisijski v Ljubljani. V lokalu so njegov uvodni nagovor čakali zaposleni na Kemijskem inštitutu, a na parkirišču pred lokalom je po prepričanju tožilstva nanj čakal še 59-letni Milko Novič, ki so ga menda razjedale stare zamere. Da je nekaj narobe, je dve minuti kasneje policiji sporočil Tine H., ki je parkiral avtomobil in opazil, da na tleh leži moški, ki krvavi. Jamnik je ob prihodu policije še kazal znake življenja, zato so ga odpeljali v klinični center.

Medtem ko so se zdravniki borili za življenje Jamnika, ki sta ga strela zadela v levo stran glave, so preiskovalci pri ogledu kraja kaznivega dejanja našli prvo sled – tulec naboja kalibra 7,65 milimetra. Jamnik je tri dni kasneje, 19. decembra, za posledicami hudih ran umrl. V javnosti je umor zelo odmeval, hkrati pa so se pojavile različne teorije o tem, kdo bi mu lahko stregel po življenju, omenjala se je celo italijanska mafija. Preiskovalci so po pogovorih s svojci in zaposlenimi ugotovili, da obstaja vsaj šest ljudi, s katerimi je imel spore. Vse so preverili, zavarovali so tudi nekatere vzorce z njihovih las in rok ter preverjali njihove alibije, vse pa je nato pokazalo na enega od njih – Milka Noviča. Zoper njega so vložili obtožnico zaradi umora, ki naj bi ga storil na zahrbten način in iz brezobzirnega maščevanja.

Sledovi streljanja

Čeprav je Novič priznal spore in v preiskavi tudi opisal šikaniranja, ki so se mu po njegovih besedah dogajala do leta 2009, ko je bil s Kemijskega inštituta odpuščen, pa je zagovornik Jože Hribernik prepričan, da njegova stranka ne more biti morilec. Novič je povedal, da mu je žena ob 19. uri rekla, da gre na »sindikalno inštitutsko žurko«, a ni vedel, kje je. Še ob 19.30 pa je od doma na Žaucarjevi ulici, ki je kakšen kilometer in pol oddaljen od prizorišča zločina, odšla njegova hči, je dejal. Po mnenju obrambe bi sicer od pol osme zvečer, ko ga je tam videla hči, do časa, ko je bil ustreljen Jamnik, težko prišel na kraj zločina.

Noviča med drugim sicer bremeni vklop bazne postaje njegovega mobilnega telefona na kraju zločina, kjer po lastnih besedah ni bil nikoli, česar ni znal pojasniti. Kronski dokaz tožilstva pa so zagotovo sledovi delcev streljanja, ki so bili odkriti na njegovih rokah. Novič, ki je občasno sicer obiskoval strelišče, je povedal, da je nazadnje streljal več kot pol leta pred tem (ne spomni se, s kakšnim orožjem), zato ne zna pojasniti njihovega izvora. V javnosti se je sicer že pojavila teorija, da je število delcev v tem primeru zanemarljivo, zato bodo težko pripomogli k dokazovanju njegove krivde. A kot smo poročali, so po naših neuradnih podatkih forenziki prepričani, da so dokazi zelo trdni, še celo bolj kot v nekaterih drugih primerih, ki so se nato končali z obsodilno sodbo.