Policija prijela moškega, ki je odvrgel bombo

Policisti so aretirali moškega, ki je domnevno odvrgel bombo na dvorišče hiše, katere lastnica je nekdanja državna tožilka Jožica Boljte Brus.

Objavljeno
22. september 2014 09.03
Posodobljeno
22. september 2014 09.03
*dzi* Seja preiskovalne komisije
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA

Ljubljana − Policisti so prijeli moškega, ki je domnevno prejšnji ponedeljek pozno zvečer odvrgel eksplozivno telo na dvorišče stanovanjske hiše, katera lastnica je nekdanja državna tožilka Jožica Boljte Brus. Policija je na današnji novinarski konferenci potrdila naše pisanje, da gre za starega znanca policije. Gre za 27-letnega soseda tožilke, ki mu je že odrejen pripor.

Kriminalisti so po dogodku izvedli številne preiskovalne aktivnosti, osumljenca pa so prijeli v petek, je v današnji izjavi za javnost pojasnil direktor Uprave kriminalistične policije Marjan Fank. Osumljeni mladenič živi v neposredni bližini tožilkine hiše, policisti pa so ga ovadili zaradi kaznivih dejanj poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom.

Moški je sicer v preteklosti bil že večkrat obravnavan in obsojen zaradi kaznivih dejanj z znaki nasilja in serije požigov. S prestajanja kazni je prišel tri dni pred samim dogodkom, je danes povedal Fank.

Dejstvo, da je bila bomba odvržena na dvorišče hiše, v kateri biva nekdanja tožilka, je sicer narekovalo številne motive za napad, zaradi česar je bila preiskava dokaj zahtevna, je dodal Fank. Motiv še zdaj sicer ni povsem jasen, zato kriminalisti še naprej preverjajo določene okoliščine. Intenzivnost varovanja, ki je bilo tožilki odrejeno takoj po eksploziji, se bo prilagajalo ugotovitvam preiskave.

Kot smo poročali, se ob eksploziji ni nihče poškodoval, nastala pa je gmotna škoda. Policisti so takoj začeli intenzivno zbirati obvestila o okoliščinah eksplozije. Na kraju kaznivega dejanja so bili dalj časa tudi preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada, kriminalisti in policisti PU Ljubljana, bombni tehniki specialne enote ter strokovnjaki forenzičnega laboratorija. Napad je obsodilo tudi vrhovno državno tožilstvo.

Upokojena državna tožilka Jožica Boljte Brus, ki je med letoma 1999 in 2004 vodila tudi posebno tožilsko skupino za pregon organiziranega kriminala, se je ukvarjala z odmevnejšimi primeri, kot je bil Boris Šuštar, dosegla pa je tudi obsodbo Jožefa Kovača, morilca podjetnika Milana Tilija.