Ko so se izčrpavanju uprli, je Šrot zahteval novo posojilo

Boško Šrot in njegovo podjetje Atka-Prima sta s spornimi krediti menda oškodovala ljubljanskega pivovarja.

Objavljeno
17. september 2013 10.06
SODIŠČE - Šrot Bavčar
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - Na gospodarskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča je danes kot priča v 51 milijonov evrov težki odškodninski tožbi Pivovarne Union proti Bošku Šrotu in njegovi družbi Atka-Prima pričala Mojca Međedović, nekdaj zaposlena kot svetovalka uprave družbe Delo. Pivovarna Union je prepričana, da jo je Šrot s škodljivimi posojilnimi pogodbami oškodoval. Milijonska škoda je nastala tudi družbi Delo.

Da je precej finančnih poslov družb, povezanih v skupini Pivovarne Laško, ki jo je lastniško obvladoval Boško Šrot, potekalo prek Infold Holdinga in Centra Naložbe, je danes potrdila tudi Mojca Međedović, ki jo je 26. januarja 2009 Šrot pooblastil za delo v koordinacijski skupini, ta se je ukvarjala z usklajevanjem denarnih tokov znotraj skupine Pivovarne Laško. »To je pomenilo predvsem, da tista družba, ki ima likvidnostne težave, dobi denar iz družbe znotraj skupine, ki ima dovolj sredstev,« je na kratko opisala priča. Dejala je še, da sta imela na splošno glavno besedo Andrijana Starina Kosem, ki je bila takrat na čelu upravnega odbora Dela, in Boško Šrot, ki sta se z bankami dogovarjala za posojila.

Priča je pojasnila, da sta ji že pred nastopom funkcije na Delu Andrijana Starina Kosem in Boško Šrot na poslovnem kosilu pojasnila, ko sta ji predstavila poslovni sistem, da tveganja ni in da bodo krediti vrnjeni.

Krediti po naročilu z vrha

Na vprašanje sodnice Darje Krajšek Novak, ali se je vedelo, zakaj Infond Holding in Center Naložbe potrebujeta toliko sredstev, je Međedovićeva pojasnila: »Že na prvem sestanku koordinacijske skupine so predstavniki družb povedali, da se to potrebuje za tekoče poslovanje in poplačilo obresti od posojil. Infond Holding je denar dolgoval še družbi Fidina, Center Naložbe in Perutnini Ptuj.« Zakaj je nastal dolg, ji niso povedali.

Po nekaj mesecih se je med odvisnimi družbami, ki se jih je »izčrpavalo«, že začelo negodovanje. Priča se spominja, da so se v Pivovarni Union na finančni koordinaciji uprli novemu posojilu, a je Šrot sklical sestanek in izrecno zahteval, naj Infond Holdingu in Centru Naložbam dajo novo posojilo.

Prelivanje sredstev iz ene družbe v drugo

Podobna slika je bila na Delu. Decembra 2008 je Andrijana Starina Kosem odredila 4,1 milijona evrov posojila Agroservisu. »Pozneje sem ugotovila, da je šel denar naprej Centru Naložbam,« pravi Međedovićeva, ki je dodala še, da je Agroservis konec januarja 2009 kredit v celoti vrnil družbi Delo. A denar ni dolgo ostal na računu časopisne hiše, saj so morali denar po naročilu Andrijane Starina Kosem takoj nakazati Infond Holdingu. »Poleg 4,1 milijona je Delo nakazalo še 400.000 evrov dobička.« Kot pri mnogih drugih posojilih niti v tem primeru ni bil znan namen nakazila. Na splošno je bilo rečeno le, da se sredstva potrebujejo za tekoče poslovanje.

Zaslišana priča je še pojasnila danes, da so na finančnih koordinacijah odobrili skupaj 13,6 milijona evrov kredita omenjenima družbama znotraj skupine Pivovarne Laško. To predstavlja le malo več kot deset odstotkov vseh kreditov. Za preostanek od več kot sto milijonov evrov spornih posojil pa so se dogovorili drugje.