Kolikšne bodo odškodnine zoper Cerkev?

O odškodninskih tožbah, povezanih s kazenskim postopkom zoper pokojnega župnika Jošta, ki se je zagovarjal zaradi kaznivih dejanj spolne zlorabe oseb, mlajših od 15 let, bodo odločale oškodovanke.

Objavljeno
11. januar 2007 12.04
Obtoženi župnik Karl Jošt
Krško – Odvetnik Adam Molan, ki zastopa šest oškodovank v kazenskem postopku zoper župnika Karla Jošta, ki se je na Okrožnem sodišču v Krškem zagovarjal zaradi 16 kaznivih dejanj spolne zlorabe oseb, mlajših od 15 let, je danes dejal, da se je po smrti Jošta že sestal z oškodovankami. Pojasnil je, da bodo sedaj počakali na sklep o ustavitvi kazenskega postopka, ki naj bi ga prejeli v naslednjih dneh, o prihodnjih odškodninskih tožbah zoper Cerkev pa naj bi odločale oškodovanke.

Molan je dejal, da so bile okoliščine Joštove smrti za oškodovanke zelo presenetljive, obenem pa so izrazile težko prizadetost zaradi izjave za javnost, ki jo je podala obramba pokojnika oziroma odvetnik Zoran Dular. V tej izjavi naj bi bile namreč oškodovanke predstavljene kot osebe, ki so se za tožbo odločile zaradi osebnih koristi, kar pa po Molanovih besedah ni res.

Pojasnil je, da je bila želja njegovih strank vseskozi, da se ugotovi resnica. Tožba še ni bila vložena, je pa oškodovanke zaslišala policija, ki je na podlagi njihovih izjav podala ustrezno ovadbo, po tem postopku pa je reagirala država. "Samih odškodninskih zahtevkov oz. tožb iz tega naslova še nismo podali, so pa bili v pripravi," je dejal Molan.

Situacija glede vlaganja morebitnih tožb po Joštovi smrti bistveno drugačna

Po odvetnikovih besedah je situacija glede vlaganja morebitnih tožb po smrti župnika Jošta sedaj bistveno drugačna. Vložitev tožb je stvar odločitve oškodovank, je pojasnil Molan. Dodal je, da tudi če bi šlo za kazensko odgovornost Cerkve kot organizacije, je zadeva odslej povsem na drugih osnovah, kot je bila do sedaj. Po mnenju Molana pa nobena odškodnina ne more poplačati vseh grozot, katere so doživele oškodovanke, ki so bile tudi vsaj trikrat zaslišane.

Dular je v izjavi za javnost zapisal, da oseba, ki je sprožila govorice in v javnosti razgaljala grehe obtoženca, v postopku ni dobila svojega mesta žrtve. Slednje pa po dolgih letih od domnevnih dejanj o ravnanjih obtoženca niso vedele veliko, ali pa to, kar so opisovale, sploh ni bilo kaznivo dejanje.

Sojenje je potekalo za zaprtimi vrati, kljub temu pa so predvsem novinarji pri ljudeh ustvarili občutek krivde duhovnika in sovražen občutek do institucije, kateri je pripadal, meni Dular. Kot navaja, so bili pritiski na sodišče takšni, da se je resno vzbujal dvom v nepristranskost sodnega postopka. Vanj je neupravičeno posegala predvsem nestrokovna javnost, ki je bila navdahnjena z nedopustnimi izjavami oseb, ki so kršile molčečnost in tajnost obravnavanih vprašanj z razlaganjem zadeve pred javnostjo, je med drugim v izjavi za javnost zapisal Dular.

Župnika Jošta, ki je več kot 30 let služboval v kraju Artiče pri Krškem in v bližnjih Sromljah, so pokopali v sredo. Na sodišču v Krškem pa bi se moralo sojenje za zaprtimi vrati nadaljevati prihodnji petek.