Komaj zlezejo iz plenic, so že med gasilci

Prostovoljstvo živi tako na podeželju kot v mestih: med več kot 130.000 prostovoljnimi gasilci je 25.000 mladih.

Objavljeno
12. september 2012 13.16
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj

Kranj – »Pri nas novorojenčke najprej vpišemo med gasilce, šele nato v rojstno knjigo.« Takole je v Križah blizu Tržiča ob prevzemu novega gasilskega vozila šegavo povedala Antonija Aljančič. Poleg nje so gasilci še mož Janez in oba sinova, Matic in Janez ml.

»Moj sin Žan že nekaj časa pravi, da bo gasilec. Malo mora še zrasti, saj je star komaj pet let,« je, ko je beseda nanesla na to, da je v Križah precej družin, ki so od glave do pet vključene v gasilstvo, od ponosa kar zažarel Janez Aljančič ml. Gasilci iz Križ so ob prevzemu sodobnega gasilskega vozila tistega poletnega večera seveda pripravili dobro obiskano gasilsko veselico.

Krajev, kakršna je ta tipična gorenjska vas, ki diha z gasilstvom in kjer skorajda ni hiše, ki ne bi imela modre uniforme prostovoljnega gasilskega društva, je po Sloveniji še mnogo.

To je potrdil Anton Koren, predsednik Gasilske zveze Slovenije: »Slovenski prostovoljni gasilci smo ponosni na to, da nas je več kot 130.000 in da delujemo v 1400 društvih. Gasilstvo pri nas živi predvsem v manjših krajih, kjer se vsi dobro poznajo in zna zato biti hiši kar malo nerodno, če doma ni nihče vključen v prostovoljno organizacijo.« Čeprav je gasilstvo najbolj razvejano na podeželju, to ne pomeni, da prostovoljnih gasilskih društev v mestih ni, je dodal Koren.

Na torti je treba upihniti sedem svečk

Da bi gasilstvo ostalo zakoreninjeno med Slovenci, je treba to obliko plemenitega prostovoljstva približati predvsem mladim.

»Dobro skrbimo za članstvo, predvsem za podmladek. Pri tej pomembni nalogi smo zelo uspešni, saj je v našo organizacijo vključenih več kot 25.000 mladih. Veliko se nam jih pridruži, takoj ko dopolnijo sedem let, kar je spodnja starostna meja za vstop med gasilski podmladek,« pove predsednik Gasilske zveze Slovenije in doda, da se jim za podmladek ni treba bati: »Ravno nasprotno – število prostovoljnih gasilcev se povečuje. To pomeni, da je zanimanje najmlajših za gasilstvo vse večje.«

V Gasilski zvezi Slovenije menijo, da je vloga številnih prostovoljnih društev velika tako pri vzgoji otrok kot tudi pri oblikovanju njihovega dobrega odnosa do okolja, prijateljev in do samih sebe. Predsednik gasilske zveze Anton Koren pojasni: »Prostovoljni gasilci v delo z mladimi vlagamo veliko znanja in truda, saj za mlade pripravljamo programe, v katerih ti najdejo svoj osebni interes, dane naloge pa z veseljem opravljajo.« Mladi, nadaljuje Koren, znanje radi pokažejo na gasilskih tekmovanjih, radi pridejo na gasilska srečanja, se udeležujejo orientacijskih pohodov, kvizov ...

Pred kratkim se je končal tudi dvoletni ciklus državnega mladinskega gasilskega tekmovanja. Na Ptuju se je junija spoprijelo 2000 tekmovalcev. A to so bili, poudarijo vodilni v gasilski zvezi, le najboljši med gasilskim podmladkom, saj je bilo v obsežno tekmovanje vključenih več kot 20.000 mladih gasilcev.

»Pionirke in pionirji so se spoprijeli v vaji z vedrovko, štafeti na 400 metrov z ovirami in vaji razvrščanja. Mladinke in mladinci so tekmovali v vaji z ovirami, štafeti na 400 metrov z ovirami ter vaji razvrščanja. Tekmovanje je odlično potekalo,« so nedavno tekmovanje opisali v gasilski zvezi.

Najuspešnejše ekipe so se lepo porazdelile po Sloveniji, saj so najboljše pionirke postale deklice iz PGD Bukovci, najboljši pionirji v tej generaciji pa so dečki iz PGD Dobračeva (mimogrede: to žirovsko društvo, v katerem je danes 500 članic in članov, je ravno letos praznovalo 110-letnico). Med mladinkami je bila prva ekipa PGD Zbilje, medtem ko je med mladinci zmago odnesel PGD Andraž nad Polzelo.

Omeniti velja, da so po visokih mestih v skoraj vseh kategorijah posegli tudi mladi iz PGD Ljubljana Rudnik, kar potrjuje besede predsednika gasilske zveze, ki pravi, da je gasilstvo zakoreninjeno predvsem na vasi, a da živi tudi v mestu.

»Poleg tega na več kot sto slovenskih osnovnih šolah delujejo društva Mladi gasilec. Vanje je vključenih okoli tisoč otrok. Takšna društva, v katerih poleg učitelja sodeluje še mentor iz gasilskih vrst, imajo preventivno nalogo, hkrati pa prek njih otroke motiviramo za sodelovanje v gasilskih društvih,« še eno mnogih plasti prostovoljnega gasilstva razkrije Marko Pograjc, urednik zelo priljubljenega glasila Gasilec. Društva Mladi gasilec vsako leto pripravijo dvodnevno srečanje. To bo konec septembra v Kranju, na njem pa bodo mladi obnovili svoje gasilsko znanje, predvsem pa se bodo družili z vrstniki.

Učni center v Fiesi

Da bi gasilstvo med mladimi še naprej tlelo, v gasilski zvezi načrtujejo ureditev učnega centra v Fiesi. »V nastajajočem učnem centru mladih gasilcev bi poleg bivalnih prostorov uredili še primerne učne prostore. V njih bi izvajali različne oblike usposabljanja. Upamo, da bo učni center zaživel prihodnje leto, med kongresom Gasilske zveze Slovenije, ki bo konec maja v Kopru,« pravi Anton Koren.