Konopljo gojili v petih laboratorijih

Kriminalisti iz Novega mesta so odkrili pet prirejenih prostorov oz. laboratorijev za gojenje konoplje, zasegli so več kot 2000 sadik, slabih 5 kilogramov prepovedanega mamila in več kosov orožja.

Objavljeno
05. november 2009 18.57
V posebej prirejenem prostoru je gojil prepovedano drogo
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Novo mesto - Kriminalisti Policijske uprave Novo mesto so od junija do oktobra v petih hišnih preiskavah odkrili pet prirejenih prostorov oz. laboratorijev za hidroponično gojenje prepovedane konoplje, zasegli so več kot 2000 sadik, slabih 5 kilogramov prepovedanega mamila in več kosov orožja. Različnih kaznivih dejanj bodo skupaj ovadili 11 osumljencev.

Kot so sporočili z novomeške PU, so njihovi kriminalisti v juniju pri 41-letnemu osumljencu v prirejenem prostoru za gojenje zasegli skoraj 800 sadik konoplje, v juliju pa so pri operativnem delu zasačili 46-letnega osumljenca iz okolice Trebnjega, pri katerem so pri hišni preiskavi našli prirejen prostor, v katerem je gojil večje število sadik konoplje, hkrati pa so mu zasegli slabih 800 gramov posušenega mamila.

 

V septembru so opravili hišno preiskavo pri osumljencih iz Novega mesta, starih 27 in 29 let, ki sta ravno tako v prostoru gojila prepovedano konopljo, zasegli pa so jima hidroponske pripomočke in 22 sadik.

 

Kmalu zatem so opravili hišno preiskavo pri 23-letnemu osumljencu iz Mirne Peči, pri katerem so našli dober kilogram mamila, oktobra pa so pri hišni preiskavi pri 31-letnem osumljencu iz okolice Črnomlja našli in zasegli 540 sadik konoplje, tri kilograme obrane konoplje in pripomočke za hidroponično gojenje. Pri njem so našli tudi naboje, hladno orožje in teleskopsko palico.

 

Konec oktobra so novomeški kriminalisti zaključili nekajmesečno preiskavo, med katero so zbirali podatke in dokaze o organizirani kriminalni združbi, na podlagi pridobljenih dokazov pa so pri enem izmed osumljencev odkrili doslej največji laboratorij za gojenje konoplje na območju PU Novo mesto.

 

Med hišno preiskavo so zasegli kar 800 sadik prepovedane konoplje in pripomočke za gojenje, pet članov združbe, starih od 42 do 51 let, pa so osumili še kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

 

Vseh naštetih 11 osumljencev bodo novomeški kriminalisti ovadili. Kot so še sporočili iz Novega mesta, pa so v treh od omenjenih primerov ugotovili, da so imeli osumljenci v laboratorijih vodnike za električno energijo nameščene mimo števcev.