Primorska lani bolj varna za pešce

Primorski policisti končali prvi del letošnjih aktivnosti za večjo varnost pešcev »Bodi previden 2015«.

Objavljeno
17. februar 2015 12.02
*ankele* Smrtna Koroška Bela
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Koper − Primorski policisti so v nedeljo končali prvi del aktivnosti za večjo varnost pešcev »Bodi previden 2015«, ki je trajala dva tedna, in odkrili 41 kršitev, povezanih z varnostjo pešcev. »Od tega je 26 pešcev kršilo pravila cestnega prometa, 21 pešcev so policisti oglobili, pet pa opozorili,« so sporočili iz koprske policijske uprave. Najpogostejša kršitev je bila, da pešci za prečkanje cestišča niso uporabili prehoda za pešce.

Na policiji ponovno opozarjajo, da morajo pešci za prečkanje uporabljati označene prehode za pešce, za hojo pa pločnike. Izjemoma je dovoljeno prečkanje vozišča zunaj prehoda, če na tem kraju v bližini ni prehoda za pešce in s prečkanjem pešec ne ovira drugih udeležencev v prometu. Pri tem pozivajo voznike, na bodo zelo pozorni na pešce, še posebej starejše in otroke.

Da bi obdržali varnostne razmere v okviru povprečja zadnjih šestih let, bodo policisti izvajali nadzor s poudarkom na spoštovanju prometnih pravil voznikov motornih vozil v naseljih, predvsem v bližini šol, hotelov in trgovskih središč. Prav tako bodo nadaljevali nadzor nad spoštovanjem prometnih pravil, ki se nanašajo na pešce.

V času prvega dela akcije »Bodi previden« na območju koprske policijske uprave niso obravnavali prometne nesreče, v kateri bi bil udeležen pešec, medtem ko podatki za lani kažejo, da se je na Obali izboljšala varnost pešcev, ki spadajo med najbolj ranljive udeležence v cestnem prometu.

Policisti so namreč lani na območju Policijske uprave Koper obravnavanih 55 prometnih nesreč, v katerih je bil udeležen vsaj en pešec, kar je 12 manj kot leta 2013. »Glede na posledice v prometnih nesrečah z udeležbo pešcev lahko ugotovimo, da so bile le te blažje kot v letu 2013,« so še sporočili iz koprske policijske uprave.

Pešci so po ugotovitvah policije pogosteje žrtve kot povzročitelji prometnih nesreč. Približno 22 odstotkov vseh prometnih nesreč so povzročili pešci, preostale prometne nesreče pa so povzročili drugi udeleženci cestnega prometa, najpogosteje vozniki motornih vozil.

»V slabih 30 odstotkih nesreč so vozniki odvzeli prednost pešcu. Vozniki niso bili dovolj previdni pri premikih in spremembah smeri, kjer so nato trčili v pešca, takih prometnih nesreč je bilo 20 odstotkov.« Glede na starost udeleženih pešcev v prometnih nesrečah na policiji izpostavljajo pešce, ki so bili stari 64 in več let. V tej skupini so bili namreč pešci najpogosteje udeleženi v prometnih nesrečah in so imeli najhujše posledice.