Koprčan vdrl v spletno trgovino

Policija je prijela 21-letnega Koprčana, ki ga sumijo, da je vdrl v informacijski sistem slovenske spletne trgovine.

Objavljeno
05. september 2014 13.45
mpi kovač
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Koper − Primorski kriminalisti so že februarja dobili prijavo samostojnega podjetnika iz Obale, ki se ukvarja s spletno in klasično prodajo artiklov, da je nekdo vdrl v informacijski sitem spletne trgovine oziroma v oškodovančev računalnik. Še isti mesec so kriminalisti dobili še prijavo srednje šole iz območja Kopra, da je neznanec vdrl v šolski informacijski sistem ter računalnike učiteljev in zaposlenih. Preiskava je pokazala, da sta kaznivi dejanji povezani in izvedeni na enak način, sledi pa so vodile k 21-letnemu Koprčanu.

Storilec je najprej poslal po elektronski pošti po vsebini vabljivo elektronsko sporočilo s priponko, ki je dejansko vsebovala zlonamerno škodljivo programsko kodo. »Ko je uporabnik odprl priponko v elektronskem sporočilu, si je nevede naložil v računalnik zlonamerno škodljivo programsko kodo, ki je storilcu omogočala popoln nadzor nad okuženim računalnikom in pridobitev vseh uporabniških imen in gesel ter drugih osebnih podatkov, shranjenih v okuženem računalniku,« so sporočili iz koprske policijske uprave. Tako je napadel najmanj 1450 elektronskih naslovov, v najmanj desetih primerih pa mu je uspelo vdreti v računalnike in tako neovirano dostopati do podatkov.

Kriminalisti so ugotovili, da je Koprčan v spletno trgovino vdrl že oktobra 2013. V nadaljevanju je uporabil nezakonito pridobljene podatke o strankah in jim poslal lažno elektronsko sporočilo v imenu spletne trgovine, ki je v priponki vsebovalo zlonamerno škodljivo programsko kodo. Pri tem je pridobljene podatke ponujal konkurenčnim družbam, ki se ukvarjajo s spletno prodajo podobnih artiklov. Februarja 2014 pa je ponovno poskušal vdreti v informacijske sisteme strank spletne trgovine.

Kriminalisti so po navedbah koprske policijske uprave pridobili dokaze, da je 21-letnik poskušal vdreti še v informacijska sistema dveh obalnih srednjih šol. Tamkajšnjim zaposlenim je na enak način pošiljal elektronska sporočila z vabljivo, a neresnično vsebino, sporočilom pa je prav tako v priponki priložil zlonamerno škodljivo programsko kodo.

V okviru šestmesečne kriminalistične preiskave so kriminalisti zbrali dovolj materialnih in drugih dokazov za podajo kazenske ovadbe proti 21-letniku. Osumljen je storitve petih kaznivih dejanj napada na informacijski sistem (zagrožena kazen do dveh let zapora), zlorabe osebnih podatkov (zagrožena kazen do treh let zapora) in izdelovanja ter pridobivanja orožja in pripomočkov, namenjenih za kaznivo dejanje (zagrožena kazen do enega leta zapora).