Dekleta z oglasi za delo plesalk zvabili v mrežo prostitucije

Kriminalna združba je od leta 2009 kot plesalke v nočnih lokalih zaposlila najmanj 70 do 80 deklet, predvsem tujih državljank.

Objavljeno
09. november 2011 15.08
Posodobljeno
09. november 2011 15.08
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper - Koprski kriminalisti so v torek pridržali štiri ljudi (tri iz Izole in eno iz Ljubljane), utemeljeno osumljene storitve kaznivih dejanj trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije.

Opravili so več hišnih preiskav in se pogovorili tudi z nekaterimi od 17 deklet, žrtvami najstarejše obrti. Večinoma so iz Dominikanske republike, Moldavije in Hrvaške.

Policisti so na območju Pirana, Izole, Sežane in Ljubljane opravili enajst hišnih preiskav. Kriminalisti koprske policijske uprave so pridržali štiri ljudi: 40-letnega Ljubljančana, 53-letnega in 32-letnega Izolana (očeta in sina) in 29-letno Izolanko, ki so jo po zaslišanju izpustili na prostost, medtem ko naj bi tri moške, sicer znane policistom, danes in jutri zaslišal preiskovalni sodnik.

Glede starejšega in mlajšega Izolana se je kmalu razvedelo, da je starejšemu ime Fadil V. in da je to znani gostinski podjetnik v Piranu in Izoli. Pred šestimi leti je bil že pravnomočno obsojen na poldrugo leto zapora (njegov sin pa na osem mesecev zapora) zaradi prostitucije v piranskem lokalu Tri papige in v izolskem Dolce vita.

Koprski kriminalisti so se preiskave lotili po tem, ko je sodišče obravnavalo primer javne hiše v Grinjanu pri Kopru in je 53-letni Izolan pričal v sodnem postopku.

Policija je ugotovila, da je združba od leta 2009 zaposlila najmanj od 70 do 80 deklet.

»Tudi tokrat gre za klasičen način zavajanja predvsem deklet iz tujine, ki so jih v Slovenijo zvabili pod pretvezo, da bodo delale kot plesalke in dobile dobro plačilo. Ko pa so prišle v Slovenijio, so bile postavljene pred dejstvo, da se bodo za dobro plačilo morale vdajati prostituciji in drugim spolnim zlorabam,« je danes povedal Dean Jurič, vodja koprskih kriminalistov.

Dodal je, da koprski policisti vedo še za nekaj drugih gostinskih lokalov, za katere sumijo, da se v njih dogaja podobna dejavnost.

»Takoj ko se nam bodo sumi potrdili, bomo tudi tam ustrezno ukrepali. Tej problematiki namenjamo posebno pozornost, saj so to večinoma zelo mlada dekleta iz tujih držav in revnih okolij, pri nas pa so žrtve izkoriščevalcev,« je dejal Jurič.

Vsa dekleta imajo urejen status v Sloveniji, imajo urejeno pogodbo o zaposlitvi, so prijavljene in so komaj zbrale denar za potovanje.

»Zasegli smo lep kup dokumentacije. Zato bo trajalo še nekaj časa, da vse to preučimo,« je dejal šef kriminalistov iz Kopra. Kolikšno premoženje so si zvodniki pridobili s takšno dejavnostjo, nam danes Jurič še ni mogel povedati.