Koprski župan obsojen zaradi razžalitve

Koprski župan Boris Popovič je bil včeraj nekaj po 18. uri na ljubljanskem okrožnem sodišču spoznan za krivega nadaljevanega kaznivega dejanja razžalitve nekdanjega generalnega direktorja policije Marka Pogorevca. Plačati bo moral 2010 evrov ali pa kazen v 15 dneh odsedeti.

Objavljeno
10. februar 2011 12.41
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Boris Popovič je Pogorevca med predvolilno kampanjo predsedniških volitev oktobra 2007 dvakrat med drugim označil za bandita in največjega negativca v državi, zato bo moral v žep seči po 2010 evrov ali pa kazen v 15 dneh odsedeti. Sodni senat je menil, da ni smiselno izrekati drakonske kazni in je zato izrekel denarno kazen, ki je opozorilne narave. Upoštevali so namreč, da je šlo za političen kontekst. »Raven političnega komuniciranja je v Sloveniji nizka. A vendarle je treba postaviti mejo, do kje so dopustni posegi v čast in dobro ime,« je predsednik sodnega senata Boris Hrovat pojasnil odločitev sodišča.

Poudaril je, da je senat sicer verjel županu, da ima o Marku Pogorevcu slabo mnenje, kar je zaradi Pogorevčevega nastopanja v javnosti, ko je bil Popovič nezakonito priprt, do določene mere razumljivo. Res je tudi, da mora imeti Pogorevc kot javna oseba večji prag tolerance. A uporaba takšnih izrazov na tak način je nedopustna in pomeni napad na čast in dobro ime. Sodišče je med drugim poudarilo še, da sta novinarja Primorskih novic in Dela, ki sta besede zapisala, župana opozorila, da so krepke, a je ta vztrajal pri njih. Zagovornik Franci Matoz je že napovedal pritožbo.