Bine Kordež naj bi se pogodil za sedem let zapora

Nekdanji predsednik uprave Merkurja je priznal krivdo za vsa kazniva dejanja oškodovanja Merkurja.

Objavljeno
29. december 2015 21.40
Bine Kordež
Ljubljana - Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež je priznal krivdo za vsa kazniva dejanja oškodovanja Merkurja, zaupni sporazum, ki ga je sklenil s specialnim državnim tožilstvom, pa predvideva sedem let zapora, je poročala televizija POP TV. Dogovor mora potrditi še sodišče, ki bo o tem odločalo v začetku januarja.

Kordež se je s tožilstvom pogajal pred ponovljenim sojenjem v primeru preprodaje trgovskega centra Primskovo. V tem primeru je že bil obsojen zlorabe položaja, in sicer na zaporno kazen šest let in pet mesecev zapora, a je vrhovno sodišče po prestanih 15 mesecih zaporne kazni deloma ugodilo njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti in sodbo razveljavilo.

Vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan je za TV Slovenija že v ponedeljek povedal, da so s Kordežem »sklenili sporazum o priznanju krivde za nadaljevano kaznivo dejanje«, in sicer zaradi zlorabe položaja in ponarejanja listin.

POP TV pa je nocoj poročala, da je Kordež krivdo priznal za vsa kazniva dejanja oškodovanja Merkurja in ne le za primer preprodaje trgovskega centra Primskovo. S tožilstvom se je pogodil za sedem let zaporne kazni, kar je po mnenju televizije malo.

S preprodajo trgovskega centra Primskovo naj bi Kordež in sodelavci Merkur oškodovali za nekaj več kot devet milijonov evrov. Merkur se je namreč odpovedal predkupni pravici za omenjeni trgovski center v korist Merfina, ki je s posojilom, ki ga je dobil od Merkurja, kupil trgovski center ter ga v roku nekaj dni prodal naprej koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem.

Pol leta pozneje so nepremičnino prodali nazaj Merkurju, razlika v višini nekaj več kot devet milijonov evrov med prvo in zadnjo prodajno ceno pa je ostala Merfinu. Protipravno premoženjsko korist naj bi, kot je sklenilo prvostopenjsko sodišče, pridobili prek Merfina, ki so ga tudi lastniško obvladovali.