Kotnikova obtožena zlorabe tožilskega položaja

Dragica Kotnik je menda novinarju posredovala interni tožilski dokument, povezan z afero Baričevič.

Objavljeno
29. september 2014 18.43
hočevar Dragica KOTNIK
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Krški tožilci so proti suspendirani višji državni tožilki Dragici Kotnik vložili obtožni predlog zaradi domnevne zlorabe tožilskih pooblastil. Očitajo ji zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, ker je novinarju menda posredovala tožilski dokument, povezan z afero Baričevič.

Nekdanjo vodjo oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri vrhovnem tožilstvu so med drugim preiskovali, češ da je novinarju Mitji Lomovšku posredovala tožilski dokument, zaradi česar so kriminalisti v začetku decembra 2011 preiskali njeno stanovanje in delovno mesto.

Šlo naj bi za tožilski predlog za izdajo odredbe za pregled telefonskih pogovorov, ki ga je objavil spletni portal Pozareport.si, iz njega pa izhaja, da so kriminalisti pri naknadnem pregledu na dveh stikalih v hiši na Oražnovi v Ljubljani, kjer so trije bulmastifi februarja 2010 do smrti pogrizli lastnika Saše Baričeviča, našli sledove krvi takrat neznane osebe. (Kotnikova je zaradi domnevnega nevestnega dela preganjala vodjo ogleda kraja dogodka na Oražnovi in takrat dežurnega na OKC, a sta bila oba pravnomočno oproščena.)

Krško tožilstvo je na podlagi ovadbe novomeških kriminalistov na ljubljanskem okrožnem sodišču zahtevalo preiskavo tožilke in novinarja, a ker se preiskovalna sodnica z njo ni strinjala, je preiskavo maja lani uvedel zunajrazpravni senat.

Zagrožen zapor do enega leta

Tožilska zahteva za preiskavo je Kotnikovi sicer očitala utemeljeni sum storitve kaznivih dejanj v povezavi z zlorabo uradnega položaja, višji sodniki pa so pri odločanju o pritožbah na sklep o uvedbi preiskave Kotnikovi šli le toliko »na roko«, da so ugodili njenim pritožbenim navedbam glede pravne opredelitve kaznivih dejanj. Sklep o preiskavi (zaradi domnevne zlorabe osebnih podatkov z zlorabo uradnega položaja) je postal pravnomočen novembra lani, s čimer se je kazenski postopek formalno začel.

Po končani preiskavi je krško tožilstvo, kot so nam potrdili, na ljubljansko okrajno sodišče vložilo obtožni predlog. Kotnikovi očitajo kaznivi dejanji zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 1. odstavku 257. člena KZ-1, za kar je glede na zagroženo kazen pristojno okrajno sodišče.

Kazenski zakonik namreč določa, da se uradna oseba ali javni uslužbenec, ki, zato da bi sebi ali komu drugemu pridobil kakšno nepremoženjsko korist ali da bi komu prizadejal škodo, izrabi svoj uradni položaj ali prestopi meje uradnih pravic ali ne opravi uradne dolžnosti, kaznuje z zaporom do enega leta. Lomovšku tožilstvo očita napeljevanje k temu kaznivemu dejanju.

Obtožni predlog so na sodišču prejeli v petek, spis pa še ni bil dodeljen sodniku, zato tudi še ni bil opravljen preizkus obtožnega predloga in še ni znan datum morebitnega naroka.

Slabo leto v suspenzu

Sicer pa je Kotnikova od začetka kazenskega postopka novembra lani v suspenzu, ki ji ga je v skladu z zakonom o državnem tožilstvu izrekel generalni državni tožilec Zvonko Fišer. Suspenz traja do dokončne odločitve pristojnega organa o razrešitvi tožilca, v času suspenza pa Kotnikova, ki je sicer že od sredine maja lani na bolniški, prejema polovico plače, ki bi jo prejemala, če bi delala. Glede na njeno izhodiščno plačo okrog 4400 evrov bruto polovica menda znaša približno 2200 evrov bruto na mesec.

Proti Kotnikovi so na tožilstvu že pred časom uvedli disciplinski postopek, a ta po naših podatkih še ni končan, menda zaradi nedosegljivosti Kotnikove.