Kozmus: Preventov posel z laserskimi karticami je pokopal Prevent sam

Prevent izgubil 21 milijonov, 4,5 milijona izginilo neznano kam.

Objavljeno
17. september 2014 15.30
ipr_Jože Kozmus
Mateja Celin, kronika
Mateja Celin, kronika

Slovenj Gradec - Jože Kozmus, nekdanji direktor in predsednik uprave Preventa Global, je pred sodiščem zanikal, da bi v propadlem poslu z laserskimi karticami med letoma 2004 in 2009 z zlorabo položaja in pravic oškodoval Prevent za 21 milijonov evrov, družbi GIG Antona Kuharja pa pridobil štiri milijone evrov protipravne koristi. S Kuharjem, ki ga tožilstvo bremeni napeljevanja h kaznivemu dejanju, sta za poslovno in finančno polomijo okrivila poznejše vodstvo Preventa.

Obtožnica Kozmusu očita, da je v letih 2003 in 2004 pri sklepanju posla za proizvodnjo laserskih optičnih kartic Kuharjevemu podjetju GIG v 22 primerih nakazal posojila v skupni vrednosti 21 milijonov evrov, s katerimi naj bi GIG od ameriške družbe Laser Card Corporation odkupil licence in tehnologijo, Prevent pa bi v Slovenj Gradcu vzpostavil proizvodnjo pametnih kartic. GIG naj bi po besedah tožilke za našteto plačal le 16,5 od 21 Preventovih milijonov, dobri štirje milijoni so izginili neznano kam, proizvodnje kartic pa nikoli ni bilo.

Tožilka je dejala, da naj bi Kozmus posel sklenil z navidezno družbo (GIG) s sedežem na Novi Zelandiji in kapitalom sto dolarjev ter enim zaposlenim, za posojila ni zahteval nobenih zavarovanj, privolil je v ponudnikovo ceno, ne da bi jo preveril, v Slovenj Gradcu pa ni naredil ničesar, da bi se proizvodnja tudi začela. Kuhar je domnevno Kozmusa namenoma napeljal k storitvi kaznivega dejanja in mu s figo v žepu zagotavljal, da gre za dober posel, ki bo prinesel dobiček, saj je ruski trg zagotovljen.

Kozmus in Kuhar sta v tri ure trajajočih zagovorih vse obtožbe zavrnila in podrobno pojasnjevala, da je bil kartični posel obetavna naložba v izdelek, ki bo zaradi svojih lastnosti in potrebe po večji varnosti osebnih dokumentov postal zelo iskan, izdelovala pa ga je samo ena tovarna na svetu, ki je imela v lasti celotno tehnologijo. Kozmus je zatrdil, da je naredil vse za zagon posla v Slovenj Gradcu skupaj z načrtovanjem objekta za proizvodnjo in izobraževanjem bodočih delavcev, nadzorni svet Preventa pa je tudi obveščal o danih posojilih.

Poudaril je, da so pričakovali zagon proizvodnje in začetek prodaje v letu dni, a se je proces zaradi »upočasnjenega sprejetja zakonov o biometričnih dokumentih« in posledično pomanjkanja naročil zavlekel. Ko do leta 2005 proizvodnja še ni stekla, so se začele težave s financiranjem, zato je Kozmus začel iskati druge partnerje, a neuspešno. Leta 2007 je, da bi se izognil prekinitvi pogodbe, sam najel pet milijonov dolarjev kredita in poplačal del obveznosti do ameriške družbe Laser Card Corporation. Leta 2009 je novo vodstvo Preventa Global z Ivanom Majcnom na čelu projekt dokončno prekinilo, ne da bi izdelali ali prodali eno samo kartico.

»Novo vodstvo Preventa iz leta 2009 je bilo zmotno prepričano, da sta Kozmus in Kuhar kriminalca, in ni niti poskušalo dobiti vpogleda v projekt. Nadzorni svet je preklical vse dotedanje sklepe in zadolžil upravo za revizijo projekta. Akcije uprave, da bi projekt prikazale za propadlega, so prišle tudi do že pridobljenih in potencialnih kupcev, ki so prekinili pogodbe. Vodstvo Preventa Global je v resnici uničilo celoten projekt, katerega lastnik je bil Prevent sam,« je prepričan Kozmus, ki je poudaril, da je bil v tem času petinski Preventov delničar, torej bi z oškodovanjem družbe delal v lastno škodo.

Tudi Anton Kuhar je vse navedbe tožilstva zanikal ter podrobno navajal srečanja in dogovore, ki naj bi mu zagotovili posel z uvedbo laserskih kartic v Rusiji, na Irskem, v Franciji in drugod. Sojenje se bo nadaljevalo s tremi zaporednimi zaslišanji prič.