Kranjčan v votlem stebru mostu gojil za 15.000 evrov konoplje

Gorenjski kriminalisti so v četrtek zvečer pri delavskem mostu v Kranju odvzeli prostost 31-letnemu Kranjčanu, ki je imel nelegalni laboratorij za pridelavo konoplje v betonskem stebru mostu. Našli so tudi 31 sadik te prepovedane droge, visoke okoli metra, ki so jo zaplenili skupaj z opremo laboratorija.

Objavljeno
11. februar 2011 15.01
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj - Konec letošnjega januarja so kriminalisti Policijske uprave Kranj dobili informacijo, da ima neznanec v podpornem stebru nosilne konstrukcije Delavskega mostu v Kranju urejen laboratorij za nelegalno pridelavo hidroponično gojene konoplje. Policisti in kriminalisti so informacijo preverili in začeli izvajati klasične policijske ukrepe za odkritje storilca kaznivega dejanja.

V četrtek ob 22.30 so v nelegalnem laboratoriju zalotili 31-letnega Kranjčana. Kot je včeraj pojasnil Boštjan Lindav, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Kranj, je osumljeni na vrhu votlega nosilnega stebra izoliral stene z aluminijasto folijo, namestil luči, v cvetličnih lončkih pa nato gojil konopljo.

Nosilna konstrukcija ima namreč v tem delu izdelan sistem za dostop, če bi bilo treba most popravljati. Električno energijo je »inovator« napeljal kar iz javnega voda, ki poteka po notranjosti, zaradi česar mu grozi, da bo obsojen tudi zaradi tatvine. Kriminalisti so osumljencu zasegli 31 sadik konoplje in opremo za gojenje, Lindav pa je danes napovedal, da ga bodo ovadili tožilstvu. Zagrožena kazen za to kaznivo dejanje je od enega do deset let zapora, po oceni policistov pa bi lahko pridelal do pet kilogramov konoplje in s prodajo zaslužil od 15.000 do 25.000 evrov.

Policisti nimajo podatka, da bi osumljencu, ki ga doslej še niso obravnavali zaradi podobnih kaznivih dejanj, kdo pomagal. »Res, imel je veliko domišljije, da je imel laboratorij v javnem prometnem objektu. In na tej višini ... Tudi sami smo imeli težave pri transportu zaseženih predmetov, zato smo za pomoč prosili gasilsko-reševalno službo. Česa podobnega v Sloveniji še nismo odkrili!« je priznal Boštjan Lindav in dodal, da je nelegalnih laboratorijev za hidroponično konopljo, ki se bistveno razlikuje od tiste, gojene v naravi, na Gorenjskem čedalje več.