Kranjsko sodišče spet tarča grafitarjev

Policija sprejema in obravnava prijave, o storilcih pa zbira prijave. Nemajhni stroški odstranjevanja.

Objavljeno
02. oktober 2014 14.41
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj – Pročelje kranjskega sodišča na Zoisovi je bilo popisano že štirikrat. Prvič v noči na 11. julij, drugič v noči na 11. avgust, tretjič v noči na 5. september in zdaj nazadnje v noči z nedelje na ponedeljek 29. septembra.

Predsednica sodišča in okrožna sodnica Janja Roblek nam je včeraj pojasnila, da so za prve tri dogodke podali kazenske ovadbe, za četrtega jo bodo do konca tega tedna. O grafitih so nemudoma obvestili Policijsko upravo Kranj, ki obravnava tudi prejšnje tri ovadbe, in Ministrstvo za pravosodje RS.

O tem, koliko je imelo sodišče doslej stroškov z odstranjevanjem napisov, še ni podatkov. Za prvo odstranjevanje jih je bilo za skoraj petsto evrov, za drugo, za katero še ni končnega računa, bodo znašali vsaj tisoč evrov, je navedla Janja Roblek in izrazila upanje, da bodo organi pregona storilce čim prej odkrili ter da se prepreči nadaljnje povzročanje škode in omalovaževanje institucije sodišča.

Kracajo tudi po drugih 
javnih stavbah

Sicer pa se kracanje – v preteklosti smo že pisali o mazaških akcijah po pročeljih kranjskih trgovskih centrov, knjižnice in upravne enote – nadaljuje tudi na drugih javnih stavbah v Kranju. Tako je pred enim tednom nepridiprav na Mestni hiši, ki jo upravlja Gorenjski muzej, napisal »Da navš govorila kolk visok lohk sprejam«. »Izkoristil je gradbeni oder, ki smo ga postavili zaradi načrtovane zamenjave strehe. Seveda bomo napis odstranili, koliko bo to stalo, pa še ne vemo,« je pojasnila v. d. direktorice Gorenjskega muzeja Marjana Žibert.

Sredi septembra je neznanec kracal po stavbi Gorenjskega glasa in Gorenjske banke, pred nekaj dnevi pa tudi po zgradbi ob vhodu na posestvo Brdo. Na vratarnico je zapisal »Attention! This is communist land, ruled by murderers, robbers and manipulators. Free Slovenia« – vse očitno z namenom, da bi ga razumeli tudi številni tuji obiskovalci, zraven pa narisal prečrtana srp in kladivo. (Prevod: To je komunistična dežela, ki ji vladajo morilci, roparji in manipulatorji.)

Na policiji, kot je pojasnil Bojan Kos, predstavnik za odnose z javnostjo na PU Kranj, nimajo posebne evidence o prijavah glede grafitov po stavbah. Potrdil je le, da so sprejeli in obravnavali več prijav ter da policisti o storilcih nezakonitih dejanj še zbirajo obvestila, lastnike objektov pa so seznanili s samozaščitnim ravnanjem in prilagojenim varovanjem z varnostnimi službami.