Kriminal je slab oglas za Celovške dvore

Stanovalci tarnajo, da so se namesto v ugledno sosesko naselili v središče kriminala.

Objavljeno
02. september 2013 20.39
dja+celovski dvori
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Nad Celovškimi dvori v Ljubljani že vse od nasedle naložbe Vegrada visijo temni oblaki. Poleg očitkov o slabi gradnji in praznih stanovanjih, ki jih zdaj prodajajo pod ceno, tamkajšnji prebivalci opozarjajo na povečano število prekrškov in kaznivih dejanj.

Nekateri so prepričani, da so Celovški dvori namesto ugledne soseske postali zavetišče kriminalnega podzemlja. Prostitucija, prepovedane droge, tatvine, ropi, vandalizem, kršenje javnega reda in miru so glavne težave, o katerih so se razpisali na spletnih forumih, o problematiki pa krožijo tudi elektronska sporočila.

Nekateri trdijo celo, da so se v prazna stanovanja naselili brezdomci, narkomani in mladina, ki prostore uporablja za zabave in družabne igre. Vsekakor slaba popotnica za stečajnega upravitelja Vegrada AM, ki je pred časom z NLB sklenil dogovor, da se stanovanja lahko prodajajo za 1500 evrov za kvadratni meter, kar je pol ceneje, kot so zanj odšteli mnogi drugi.

Vandalizem in vlomi

Na spletnih forumih je mogoče razbrati, da je pod prvo točko zbora stanovalcev večkrat zapisana »problematika kriminalitete na območju Celovških dvorov«. Predstavniki stanovalcev so se o tem že večkrat sestali tudi s šišenskimi policisti. Iz ust varnostnikov, ki so nekoč tam redno dežurali, pa je slišati, da je (bilo) precej vandalizma (razbitih šip in izpraznjenih gasilnih aparatov), tatvin in vlomov. Po drugi strani pa so ocene, da tovrstnih nečednosti ni prav nič več kot v drugih ljubljanskih strnjenih naseljih.

Na ljubljanski policijski upravi poudarjajo, da statističnih evidenc ne vodijo po posameznih stanovanjskih soseskah, zato dogajanja v Celovških dvorih ne morejo komentirati. Neuradno pa so letos v okolici več kot 30-krat posredovali zaradi kršitev javnega reda in miru.

Do konca julija so obravnavali devet kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, tri vlome v stanovanja, šest vlomov v vozila, 21 vlomov v kleti in več tatvin registrskih tablic. Na omenjenem območju pa so našli in zasegli dve ukradeni vozili in več registrskih tablic. Ne zanikajo, da so v okviru svojih zmožnosti na območju večkrat navzoči tako uniformirani policisti kot policisti v civilu. Na policiji zagotavljajo, da se odzovejo na vsako prijavo o prekršku in kaznivem dejanju. Enako velja tudi za nadzor nad prometnimi prekrški. Da bi bilo za varnost občanov dobro poskrbljeno, sodelujejo z upravnikom zgradbe.

»V stanovanjskih kompleksih, kot so Celovški dvori, je zelo pomembna samozaščitna organiziranost stanovalcev in vseh drugih, ki imajo na določenem območju dejavnost ali so tam občasno. Vsi ukrepi pa morajo biti usklajeni z upraviteljem in lastniki,« opozarjajo na policiji.

Uporabniki in stanovalci se morajo držati določenih pravil – zapiranje vhodnih vrat, kontrola vstopa, kontrola dostopa v garaže, previdno upravljanje s karticami, ki omogočajo dostope (prijava izgube, neupravičeno posojanje in omogočanje dostopa tretjim osebam). Vsekakor vsak dodaten samozaščitni ukrep lahko odvrne storilca od kaznivega dejanja, zato svetujejo tudi ustrezno tehnično varovanje.