Kriminalist ni zadovoljil obrambe gradbenih baronov

Robert Slodej je zanikal navedbe informatorja o pritiskih, zaradi zaveze tajnosti pa na del vprašanj ni odgovarjal. Slodej je sicer pojasnil, da je za aretacijo Ivana Zidarja in soobtoženih izvedel nekaj dni prej, preden so zaškrtale lisice, ni pa o njej nikomur ničesar govoril.

Objavljeno
04. marec 2011 18.43
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Četica zagovornikov Tomaža Žiberta, Ivana Zidarja, Hilde Tovšak, Dušana Črnigoja, Ivana Demšarja, Boruta Farčnika, Ivana Krofliča in Srečka Gabriča, ki jim na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo zaradi domnevnega dogovarjanja o gradnji kontrolnega stolpa na brniškem letališču, je bila danes spet nezadovoljna. Iz za obrambo ključne priče Roberta Slodeja, z zaslišanjem katere poskušajo dokazati, da je policija dokaze v predkazenskem postopku zbrala nezakonito, jim namreč tudi po delni odvezi tajnosti ni uspelo dobiti odgovorov na več vprašanj. Aleksander Čeferin, zagovornik Ivana Zidarja, ki tudi tokrat ni prišel na sodišče, saj je bolan, je zahteval tudi izločitev predsednice senata Vesne Podjed, ki je Zidarju po njegovem mnenju kršila pravico do obrambe. Vesna Podjed je odvetnikom namreč spet pojasnila, da je v sodnem spisu delna odveza tajnosti kriminalista. Ko se je zataknilo pri vprašanju, ali je Robert Slodej svojemu informatorju, ki ga obramba imenuje tajni policijski sodelavec, res izročil mobilni telefon, po katerem sta komunicirala, Podjedova namreč ni hotela odločiti, naj Slodej na vprašanje odgovori, prav tako se o tem ni posvetoval senat. Slodej je povedal, da navedbe iz notarsko overjene izjave ne držijo, sicer pa se je skliceval na varovanje taktike in metodike dela policije. Aleksander Čeferin je prepričan, da gre za poskus prikrivanja nezakonitega dela policije, odvetnik Gorazd Fišer, ki zagovarja Dušana Črnigoja, pa je poudaril, da vprašanje nima zveze s taktiko in metodiko.

Slodej je sicer pojasnil, da je za aretacijo Ivana Zidarja in soobtoženih izvedel nekaj dni prej, preden so zaškrtale lisice, ni pa o njej nikomur ničesar govoril (informator je dejal, da ga je o aretaciji vnaprej obvestil Slodej, da je o tem celo stavil in stavo dobil, op. a.). Z informatorjem se je v tistem času sicer večkrat sestajal, govoril pa mu je predvsem o drugih kriminalnih dejanjih, ki nimajo nič skupnega s tem postopkom. Ko je iz Nemčije prišla informacija o domnevnih nečednostih Ivana Zidarja in mu je nemški kriminalist Gerhard Schaffner dejal, naj se o detajlih pogovori z informatorjem, je Slodeja zanimalo predvsem, zakaj je informator o tem obvestil nemške varnostne organe in ne njega, spraševal pa se je tudi o njegovem motivu. »Vzrok za takšno sodelovanje je ponavadi denar, odstranjevanje konkurence ali pričakovanje raznih ugodnosti,« je povedal Slodej in zatrdil, da informatorju ni obljubljal, da bo v zameno za informacije vplival na tožilko, čeprav ga je informator prosil za to. Koristnih podatkov pa od informatorja ni dobil.

Slodej je med drugim še povedal, da ga je informator klical tudi pred prejšnjo obravnavo na sodišču in mu povedal, da se počuti, kot da so ga izigrali prav vsi - Slodej, Čeferin pa tudi Zidarjev zagovornik Boštjan Penko. Pogovarjal se je tudi s Schaffnerjem, ki je seznanjen z izjavo, v kateri informator opisuje Slodejeve pritiske, menda pa jo je označil za lažno. Slodej je na Penkovo vprašanje tudi zanikal, da bi informatorja obvestil o njegovem sestanku z Zidarjem, na katerem so zaškrtale lisice. Penka je še zanimalo, ali se mu ni zdelo čudno, da se kot kriminalist sestaja z osebo, ki je v kazenskem postopku. Slodej mu je odgovoril, da ne, saj je sodelovanje z občani sestavni del dela policije.

Zaslišanje Roberta Slodeja se bo nadaljevalo prihodnji teden, do takrat pa bo senat odločil, ali bo dovolil nekatera vprašanja zagovornikov.