Kriminalisti nad posle Zvona dva

Oškodovanje upnikov za 19 milijonov. V Mariboru 11 hišnih preiskav, dva pridržana.

Objavljeno
16. oktober 2014 16.09
Posodobljeno
16. oktober 2014 16.09
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor
Maribor – Sumljivi posli, s katerimi so vpleteni iz stečajne mase Zvona dva izmaknili lastništvo nad Luko Zadar, eno vrednejših naložb nekoč cerkvenega holdinga, so bili po neuradnih, a zanesljivih informacijah cilj današnjih enajstih hišnih preiskav in dveh pridržanj v Mariboru.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v prostorih družbe Zvon dva danes zasegli več dokumentacije v zvezi s podjetjem I. J. Storitve, je za Delo potrdila stečajna upraviteljica Zvona dva Vida Gaberc. Prek tega podjetja so namreč nekoč vodilni v Zvonu dva in z njimi povezani sodelavci z zapletenimi poslovnimi manevri spravili lastništvo Luke Zadar iz stečajne mase. S tem so, kot so sporočili iz NPU, odtujili za 19,2 milijona evrov premoženja in s tem za toliko oškodovali upnike holdinga Zvon dva.

»Zasegli so dokumentacijo o posojilih (Zvona dva, op. p.) podjetju I. J. Storitve, ki je denar dalje posodilo svoji hčeri na Hrvaškem, potem pa je lastništvo delnic Luke Zadar potovalo naprej,« je povedala Vida Gaberc, ki sicer po sodni poti izpodbija prenos lastništva Luke Zadar, kar dokazuje izpisek iz hrvaškega sodnega registra.

»Vedeti morate, da s temi preiskavami Zvon dva v stečaju ne bo pridobil ničesar,« je povedala stečajna upraviteljica, odvetnica Vida Gaberc. Ker sodni postopki lahko trajajo več let, se je odločila, da bo terjatve raje prodala nekomu tretjemu in s tem pospešila stečajni postopek, je povedala. Do zdaj za te terjatve ni bilo zanimanja, novembra bo nova dražba, cena pa bo po njeni oceni »nizka«.

Zvon dva dal 15 milijonov evrov posojila

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so danes opravili enajst hišnih preiskav, pridržali so tudi dve osebi, ki so ju že izpustili. Eden od njiju je bil mariborski taksist Danijel Robnik, ki je čez noč prek omenjenega podjetja I. J. Storitve postal večinski lastnik Luke Zadar. Nakup je s 15-milijonskim posojilom financiral kar holding Zvon dva, novi lastnik pa je postal Robnik, ki se je pred tem vpisal tudi v lastništvo podjetja Grep, graditelja stadiona v Stožicah. Holding Zvon dva je do stečaja vodil Ljubo Peče.

Za kaznivo dejanje oškodovanje upnikov je predpisana kazen do pet let zapora.